Archívum

2019. április utolsó napjaiban tragikus körülmények között, egyik pillanatról a másikra, egy fiatal sofőr fegyelmezetlensége okán, utcai balesetben távozott tőlünk állatmenhelyünk ujonnan kinevezett vezetője Sztakó András, mindannyiunk szeretett és becsült „Bandi”-ja.

Az alábbi riport életének utolsó nyilvános megnyilatkozása volt, amelyben tanúságot tett állatvédelmi elkötelezettségéről, az állatok iránti szeretetéről és az ÁRVÁCSKA állatmenhely megtartása, jövőbeni tovább fejlesztése érdekében átgondolt terveiről.

Terveit ma már csak mi tudjuk megvalósítani. Emlékét valamennyien őrizzük.

Nem árvul el az Árvácska

Február 16-ra, Bálint nap alkalmából, de a farsanghoz kapcsolódva hirdette meg az Árvácska Egyesület Állati Farsang című programját, melyre leginkább családokat vártak. A sikeres rendezvényen Sztakó Jánosné Edittel, az egyesület elnökével, és fiával, Sztakó Andrással, a menhely új vezetőjével beszélgettünk az Árvácska mai helyzetéről és jövőbeni terveiről.

– Honnan jött a farsangi program ötlete?

SZE: – Igaz, hogy a Bálint nap a szerelmesek ünnepe, de vannak az állatoknak is szerelmesei… Legfontosabb a családok megszólítása, mert a gyerekeket időben kell megtanítani az állatok szeretetére. A potenciális örökbefogadók a szülők, s ha a gyerekek nagyon akarják, ők is hajlanak rá. Ma is kiválasztottak egy kutyát, mert a gyerekek beleszerettek. Készíttetünk egy boldogság kártyát, amit egy a menhelyen élő kutya támogatására – boldogabbá tételére – meg lehet vásárolni, a vendégeknek pedig farsangi fánkot kínáltunk, ami nagy vonzerő.

– Hogyan szereznek tudomást a segítségre szoruló állatokról?

– Például a szomszédok értesítenek. Ma is volt egy befogás, egy szentendrei család nagyon rosszul tartja a kutyáját, s az állandóan a városba szökik. Segítség kellett a kutyához, mert a háta sebes volt, s nem kapott bolha elleni védelmet. Odamentünk két nagyon rendes, állatszerető rendőrrel és egy állatorvossal, aki ellátta a kutyát. Ez a család nehéz körülmények között él, mondtam nekik, hogy szóljanak, és mi segítünk. Előfordul olyan eset is, hogy nem csak ellátjuk, de be is hozzuk ide a kutyát, azután örökbe adjuk egy új gazdának. De azért Szentendrén ez nem jellemző. Örülök, hogy 18 év után átadom a stafétát a fiamnak és a menyemnek. 2000. január elsején léptem be az Árvácskába, akkor még nem is volt menhely, az csak 2001-ben nyílt meg, 13 kutyával. Most telt ház, 92 kutya és 79 cica van itt.

Sztakó Andrást a jövőről kérdezem. Milyen terveik vannak?

SzA: – A mostani állatfarsang után minden hónapban tervezünk egy-egy eseményt, hogy olyan embereket is elérjünk, akik eddig még nem voltak benne az állatvédelemben. Márciusban fákat ültetünk, áprilisban két rendezvényünk is lesz, az egyik a nagy festés – szeretnénk a kenneleket rendbe hozni – és a Föld Napjára van egy rajzpályázatunk. Azután lesz majálisunk és gyereknap is, június elején pedig szervezünk egy nyárnyitót. Voltak korábban is rendezvények, de nem ennyire tervszerűen, fél évre előre meghatározva. Most több mint százan voltak a farsangon, elsősorban családok. Nekünk nagyon fontos az adó egy százalékának Árvácskához juttatása. A menhely fenntartása évi 15-20 millió forint, de az egy százalékokból általában csak 12 millió forintot kapunk, valamint félévente 500 ezer forintot az önkormányzattól, tehát most legalább 3 – 3,5 millió forint hiányzik a megfelelő működéshez. Az orvosi költségek magasak, az ivartalanítások, vagy ha beteg állatokat hoznak be.

– Az iskolákkal milyen a kapcsolatuk?

– Az általános iskolákkal – főleg a rajzpályázat révén – igen jó, a középiskolákkal pedig a diák közszolgálati tevékenység révén vettük fel a kapcsolatot. Több iskolával van szerződésünk, a gyerekek idejönnek sétáltatni a kutyákat. A munkát igazoljuk, s ez nagyon jó a kutyáknak, mert így sok emberrel találkoznak, jobban szocializálódnak. Mi is megismerjük hogy hogyan viselkednek az emberekkel, s ha valaki örökbe akarja fogadni valamelyiket, el tudjuk mondani, milyen a kutya „személyisége”.

– Milyen további terveik vannak?

– Szeretnénk egy állatjátszóteret építeni, libikókával és egy szlalom pályával, hogy ezzel is segítsük a kutyák szocializációját és azt, hogy jól érezzék magukat. Ezt a szentendreiek is használhatnák, s így a menhelyen élők találkozhatnának a családokban élő kutyákkal.

(Forrás: Pilis Dunakanyari Hírmondó)

Minden segítség számít! Egyetlen hívással 500.- forintot adományozol nekünk.

Tárcsázd a 13600 számot (mobilon kattints a narancssárga linkre)! A rövid bejelentkezés után üsd be egyesületünk kódját: 64!

SMS-t is küldhetsz ugyanígy: üzenetként írd be a kódunkat: 64!

A szolgáltatás az Invitel, a Telenor, a Vodafone, valamint a Magyar Telekom vezetékes és mobil hálózatából érhető el.

ADHAT-vonal: egy hívás = 500 Ft

Légy az önkéntesünk!

Helyszínen (pl.: kutyasétáltatás, kertészkedés) és távmunkában is (pl.: pályázatírás, adománygyűjtés) hasznos lehetsz. Jelentkezz a szentendre@arvacska.hu címen!

További részletek ebben a menüpontban.

                  

Pin It on Pinterest

Share This