Rólunk

Vállalásunk

„Az állatok nagy, jogfosztott, néma többség, amely csak a mi segítségünkkel maradhat fenn.” Gerald Durrell

Állatvédelmi elkötelezettségünk ún. holisztikus szemlélettel párosul. Szilárd meggyőződésünk, hogy a világ minden állata megérdemli az emberi védelmet, a fajának és fajtájának megfelelő tartást és gondoskodást. Hiszünk abban, hogy az ember születésénél fogva kötelezettséget kell érezzen az állatok méltányos kezelése, elfogadása, gondozása iránt.

 

„Születésekor egy egész világot kap ajándékba az ember, … az ő kötelessége, hogy ezt a világot és annak valamennyi összetevőjét – esetünkben elsősorban az állatokat – megőrizze, gondozza.”

Rólunk: állatvédelem, felelős állattartás
Szentendrei Árvácska: kutyamenhely

Már a hazai 1997. évi állatvédelmi törvény is megfogalmazza: „Annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.”

Környezetünkben, mindennapi munkánk során sok jó embert, állattartó gazdát ismertünk meg, akik felelősen, odafigyeléssel, és kellő tisztelettel tartják állataikat. Szomorúan tapasztaljuk azt is, hogy még mindig vannak az állatok iránt közömbös, felelőtlen, sokszor ellenséges emberek – az ilyen hozzáállás sokszor állatkínzással is párosul. Ezért – bár az állatmenhely önmagában nem megoldás -, még mindig szükség van állatmenhelyekre.

Hiszünk abban, hogy a hosszú távú, kitartó felvilágosító munka, az állatvédelmi szemlélet és gyakorlat széleskörű társadalmi terjesztésével, ha lassan is, de sikerül általánossá tenni a felelős állattartás gondolatát a lakosság körében.

Munkatársaink

Vezetőség

Killárné Jámbor Anikó, az egyesület elnöke
Hencz Brigitta, elnökhelyettes
Kovács Endre Tamásné, titkár

Gondozóink

Molnár Belinda
Gy. Molnár Kriszti
Pakusza-Nagy Eszter
Major Helga
Kiss Csaba
Kremmer Marek

Rendszeres önkénteseink

Kárpáti Gábor
Kárpáti Gáborné Ibolya
Wéber Kati
Mátyás Csaba
Hamkó Lara
Máté Mária
Sarló Imola
Kovács Alexandra
Bartha Sándor
Erdei Dóra

és sokan mások…..

Kutyák

Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület néven alakultunk meg, helyi állatbarátok lelkes összefogása eredményeképpen 1997-ben.

A bajba jutott, gazdátlan házi kedvencek – elsősorban kutyák, cicák – mentését célul tűzve ki 2001-ben megkezdtük a mostani állatmenhely alapjainak letételét – ez a menhely ma már akár 100 kutya és 70-90 cica egyidejű befogadására is alkalmas.

Menhelyünkön

  • a befogadott állatok rendezett kennelekben vannak elhelyezve, a megfelelő élettér biztosítása érdekében max. 2 kutya kap helyet egy kennelben;
  • kölyökkutyáink részére fűtött, szobánként kifutóval ellátott külön házat létesítettünk;
  • napi gondozásuk és ellátásuk folyamatos és szakszerű, mindennap főzött, meleg ételt kapnak;
  • rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek;
  • az előírt oltásokat hiánytalanul megkapják;
  • következetesen ivartalanítunk, új gazdához csak ivartalanított kutyust/cicát adunk örökbe;
  • a chipbeültetés és regisztráció ugyancsak még a menhelyen megtörténik.
Szentendrei Árvácska: kutyamenhely
Szentendrei Árvácska: felújított kennelek

Nálunk altatás nincs! Kizárólag egészségügyileg nagyon indokolt esetben, végszükség esetén, állatorvosi konzultáció alapján altatunk.

3 x 200 m² alapterületű külső kifutókban a kutyák napközben szaladgálnak, játszanak, nyáron vizes kismedencékben pancsolhatnak.

A kifutók szélsőséges időjárás elleni védelmét a németországi „Harte Hunde” állatvédő csoport adományával alakítottuk ki.

Menhelyünk általában telt házzal működik, befogadásról mindig az aktuális körülményeknek megfelelően döntünk.

Cicák

Egy különálló házban sikerült 2006-ban 4 cicaszobát kialakítani, szobánként elkülönített szabadtéri kifutóval. 

Felnőtt, ivartalanított cicák többsége szabad tartásban él a menhely területén, itt szabadon mozoghatnak, saját fekhelyeik vannak, naponta kétszer etetjük őket a szobai cicákkal egyidejűleg.

Hálás köszönettel tartozunk németországi támogatóinknak, a „Harte Hunde” állatvédő csoportnak és a kölni székhelyű VOX TV-nek, akik 2019-ben 6 db modern, szakszerű karanténkennellel ajándékoztak meg bennünket. Ezzel a cica-karantén végre optimálisan tud működni.

Szentendrei Árvácska: cicamenhely
Felújított cicakarantén

Múltunk/jelenünk

Az  ÁRVÁCSKA  – egyesületünk múltja és jelene

Az egyesület 1997 évben alakult, összesen 13 szentendrei lakos összefogásával. Mint minden kezdet, a mi próbálkozásunk is nehezen alakult, fél év alatt több vezetőcsere is volt, végül összeállt egy stabil vezető és tagsági gárda. Az állatok mentése, elhelyezése a kezdetben magánszemélyek udvarában történt, a fenntartás anyagi költségeit már akkor az egyesület finanszírozta.

2002 februárjában felmerült a menhely építésének lehetősége,  ebben az évben az egyesület elnyerte működéséhez a közhasznú státuszt. A menhely területének először a város egy távol eső, megközelíthetetlen részén ajánlottak helyet.  Egy kedvezőbb lehetőség adódott, hogy az akkor már 2001 óta működő gyepmesteri telep mellett 1000nm terület bérletét ajánlotta fel a város – ekkor először 1Ft-ban meghatározott, jelképes bérleti díj ellenében kaptunk építési engedélyt a megvalósításra.

Az engedély birtokában megszüntetésre került a területen addig működő sertéstelep, és vendégmunkások bevonásával megkezdődött a menhely építése, a területi adottságok maximális figyelembevételével, mivel a területen lévő szeméttelep és annak járulékos hozadékára is – szélirány, eső, vízözön, stb. – figyelemmel kellett lenni.

Az anyagi alapokat az addig Hollandiában élő magyar származású, 2000 évben Szentendrére véglegesen hazatelepült Náber Mária biztosította. A menhelyen két év alatt felépült,  11+ 2 beteg kennel, később  16egyszemélyes elhelyezési lehetőség épült. Igy 2004 évben megkérte az egyesület a működési engedélyt. Ennek megadása elfogultsági indítvány miatt a szentendrei önkormányzatnak nem sikerült, így átkerült Pomáz városához, ahol 2006 évben végre pecsét került az engedélyre.

A következő években folyamatosan a helyi adottságokat figyelembe véve épült, bővült, átalakult a menhely. Az állatmenhely kenneljei 2008-ban készültek el teljesen, és ekkor kezdődött meg erőteljesebben az állatmentés. Nem csak kizárólag helyi mentésekben, de többször országos szintű beavatkozásokban is részt vettünk.

A társ-egyesületekkel közösen mentettünk tengelici és soproni kutyákat, szaporítók felszámolásából előkerült számos kutyát, ózdi és miskolci sintértelepről, salgótarjáni sintér gyűjtéseiből altatás elől mentettünk számos állatot.

A helyi és környező település lakossági mentései leginkább az utcán balesetet szenvedett, elütött állatok, az utcára kidobott beteg kutyák, cicák százainak felkarolása volt: ezek legtöbbje a menhelyen, részben pedig önkéntesek otthonában kerültek elhelyezésre. Mentésre kerültek többségében felnőtt kutyák, cicák és gazdátlan, utcai kölyökkutyák – a nem-kívánt szaporodás járulékos termékei! -, de egyéb állatok is pl. sünök, vadkacsák, vadmalac, madarak, nyulak. Mindannyiuk esetében a befogadás, táplálás, teljes ellátás mellett a betegségekkel, a fertőzésekkel is meg kellett küzdeni.

A jelenlegi kennel szám már 55 belső kennel, ahol 110 felnőtt kutya helyezhető el. Sajnos olykor az összeférhetetlenség miatt több kutya is csak egyedül él egy kennelben, és ezért van gyakran teltházunk! A több, mint 20 év alatt  az egyesület gondozásában megközelítően hatezer különféle állat fordult meg. Mint minden menhelyen, nálunk is a gondozókra hárult komoly, felelős feladatként ezeknek az állatoknak a felkarolása, fizikai és lelki feljavítása egy boldog jövő reményében való szocializálásuk.  Sokszor szinte belebetegedtünk, belehaltunk, ha egy menthetetlen állatra ki kellett mondani, hogy vége és elveszítettük őt!

Épül a kennelsor
Múltunk: épülnek a kennelek

Az élet bizonyította, hogy sürgősen szükség volt a fertőző betegségek elkerülése miatt egy szeparált, un. kölyök elhelyező építésére, és az újabb támogatónk Gábor Éva anyagi hozzájárulásával cicaház kialakítására is. A kutyák napközbeni mozgatása céljából – miután a belső részen elsőnek kiépített kifutókat, mozgatási célt szolgáló nappali tartózkodókat hely igény miatt rendszeres kenneleknek építettük át – külső kifutókat építettünk: az egyik anyagi fedezetét Náber Mária, a másikat Dr Kapás Sándorné Alex-kutya emlékére finanszírozta.

A külön álló kutya-kölyökházban kialakított szobákban, amelyhez külső kifutó is tartozik maximálisan elhelyezhető 25-30 kölyök. A cicaházban is négy, illetve öt helyiség lett kialakítva. Az első szoba karantén, oda kerülnek a frissen bekerülő állatok, a második szobába az egészséges gazdira váró, oltott, tesztelt egyedek kerülnek elhelyezésre, majd van egy gyengélkedőnk, és két  elkülönítő, ahol jelenleg is  két más-más fertőző beteg cica él.

A Kezdetektől fogva a kutyákat oltással, a bekerülő kölyökkutyákat koruknak megfelelő védőoltással láttuk el. A menhelyen 2008 évtől rendszeresen chippeltük  a kutyákat,és annak ellenére, hogy fizetős volt a regisztráció, ezeket bevitettük az országos adatbázisba.

Anyagi lehetőségeink szerint az első években csak a szuka kutyákat, majd később már a kan kutyákat is ivartalaníttattuk. Több állatorvossal dolgoztunk, de kettővel már az első évektől kezdődően szerződéses viszonyt alakítottunk ki.

Egészségügyi vizsgálatot több orvosi csoport is végzett már a menhelyen, amelynek végeredményeként azt állapították meg, hogy az állataink tartása megfelelő, az élelmezésük az előírtak szerint történik, és a vakcinázás is a jó minősítést kapott.

 

A derítő beemelése

Az egyesület évek óta minden évben hirdetett ivartalanítási akciókat, ezzel is ösztönözve a lakosságot házi állataik nem-kívánt szaporodásának megelőzésére. Több ezerben számolható az ivartalanításra került állatok száma, melyek műtéti költségeihez egyesületünk az évek során hozzájárult.

Anyagi lehetőségeink függvényében, de rendszeresen segítettünk idős, beteg embereknek házi állataik oltásának, élelmezésének megfinanszírozásában.

 Mindig is törekedtünk az eltelt évek alatt arra, hogy megjelenjünk, részt vegyünk a városi és a környező települések lakossági rendezvényein. Fontos volt ez, és a jövőben is az lesz, hogy a mindenkori lakosságot megismertessük céljainkkal, mindennapi munkánkkal, az állatok védelmében tett erőfeszítéseinkkel. A menhely területén évente többször tartottunk un. örökbe fogadási nyílt napokat, hogy bemutassuk védenceinket, keressük nekik a valóban felelős, szerető gazdát, egyidejűleg népszerűsítettük mindig is az állatvédelem fontosságát az emberek gondolkodásában.

Rendre megünnepeltük a nevezetes évfordulókat: a 10-20  éves jubileumi éveket, megszerveztük az állatok világnapját, Karácsony és Farsang a gyerekek bevonására, szórakoztatására, nevelésére.  2008-ban kezdtük első alkalommal, próbaképpen az állatvédelmi nyári táborok szervezését. Ennek akkora sikere lett az általános és kis-középiskolás gyerekek között, hogy azóta is évente meghirdetjük a közös táborozás – oktatás és gyakorlat – lehetőségét.

Anyagi helyzetünk igen változékony, előzetes terveinket, a szükséges műszaki felújítások elvégeztetését sokszor felülírja a szűkös költségvetés, az anyagi fedezet hiánya. Az egyesület rendszeresen pályázatokat ír, sajnos az utóbbi időben egyre kevesebb kap zöld utat. Kivételesen az Agrár Minisztérium által kiirt 2017 és 19 évben megnyert egyesületünk egy olyan pályázatot, amely a menhely felújítására adott lehetőséget, hiszen az elmúlt években a sok-sok lakó leamortizálta a kenneleket Az egyesület anyagi forrása, a legnagyobb bevételt képező, a lakosság által felajánlott 1% adó támogatás. Állami költségvetési finanszírozásban nem, önkormányzati támogatásban nagyon ritkán részesültünk.

 Az egyesület fennmaradásához nélkülözhetetlen volt mindig is egy szerény mértékű, de biztonságos anyagi fedezet. Ezt a pénzügyi bázist – az 1% adó felajánlást tevőkön kívül – az egyesület fennmaradását kisebb – nagyobb pénzösszeggel támogató, rendszeresen és/vagy esetileg adakozó civil lakosság biztosítja, amiért Mindenkor és Mindenkinek NAGY KÖSZÖNET jár!

Légy az önkéntesünk!

Helyszínen (pl.: kutyasétáltatás, kertészkedés) és távmunkában is (pl.: pályázatírás, adománygyűjtés) hasznos lehetsz. Jelentkezz a szentendre@arvacska.hu címen!

További részletek ebben a menüpontban.

                  

Pin It on Pinterest

Share This