Magyarországon az egyik legkedveltebb kutyás sport az agility. Ez a kutya és az ember közös játékának tekinthető, ami során egy akadálypályát teljesítenek. Bármilyen közös tevékenység erősíti a gazda és a kutya közti kapcsolatot és az agility is ilyen. Bár vannak sokan akik csak hobbi szinten csinálják de emellett versenysportként is űzhető. Magyarországon szinte minden hónapban rendeznek kisebb versenyeket és minden évben sor kerül az Országos Bajnokságra is. Ezen kívül nemzetközi versenyeken is részt vehetnek a párosok, mint pl.: EO, WAO, FCI WC.
Az agility szigorú szabályzattal rendelkezik, ami szerintem sok szempontból a kutyák védelmét, biztonságát szolgálja. A kutyák egészséges fejlődése érdekében csak a 18 hónapos kort betöltött kutyákkal indulhatnak a gazdák. A verseny során a kutyáknak akadályokat kell megugraniuk, emiatt méret szerint 4 osztályba sorolják be őket: mini, midi, M+, maxi. Így tudják a versenyt igazságosabbá és biztonságosabbá tenni. Emellett a 7. évüket betöltött kutyákat lehet veterán kategóriában indítani, ahol kisebb méreten kell teljesíteniük. Alapvető szabály még, hogy versenyen a futamok során mindent le kell venni a kutyáról: hámot, nyakörvet, mégpedig a balesetek elkerülése érdekében. Továbbá a kutyával való agresszív bánásmód a futam során kizárást jelent a versenyből.
Ezen kívül vannak íratlan szabályok is, amik ugyanúgy a kutyák egészségére vonatkoznak. Egy verseny szinte egész nap tart, ezért szüksége van a kutyáknak egy a méretüknek megfelelő boxra, amiben pihenhetnek. Valamint etetés után a hirtelen sok mozgás a kutyák gyomorcsavarodásához vezethet, emiatt a futamok előtt sem szabad etetni őket.
A kutyázással és az agilityvel a Pomázi kutyaiskolában ismerkedtem meg. Az ottani csapattal kezdtem el versenyekre járni Armyal, a kutyánkkal.

Pádár Krisztina- Veres Péter Gimnázium

Minden segítség számít! Egyetlen hívással 500.- forintot adományozol nekünk.

Tárcsázd a 13600 számot (mobilon kattints a narancssárga linkre)! A rövid bejelentkezés után üsd be egyesületünk kódját: 64!

SMS-t is küldhetsz ugyanígy: üzenetként írd be a kódunkat: 64!

A szolgáltatás az Invitel, a Telenor, a Vodafone, valamint a Magyar Telekom vezetékes és mobil hálózatából érhető el.

ADHAT-vonal: egy hívás = 500 Ft

Légy az önkéntesünk!

Helyszínen (pl.: kutyasétáltatás, kertészkedés) és távmunkában is (pl.: pályázatírás, adománygyűjtés) hasznos lehetsz. Jelentkezz a szentendre@arvacska.hu címen!

További részletek ebben a menüpontban.

Pin It on Pinterest

Share This