Ne ajándékozz állatot karácsonykor!

Kedves Barátaink, Támogatóink, Követőink!
Kérjük, segítsetek, hogy az alábbi üzenet a lehető legtöbb emberhez eljusson! 🙏🏻
 
 
 
Közeledik a Karácsony, ami az egyik legcsodálatosabb és legboldogabb ünnep, azonban a menhelyek és az állatmentő szervezetek számára ez mindig egy nagyon nehéz időszak kezdetét is jelzi. 😢
Néhány hét, esetleg 1-2 hónap, és az utcákat, menhelyeket elkezdik elözönleni az eredetileg ajándéknak szánt, de idő közben megunt, felesleges nyűggé vált állatok, akik mit sem tehetnek arról, hogy olyan helyre kerültek, ahol annyira nem vágytak rájuk, vagy ha mégis, egyáltalán nem voltak felkészülve a velük járó kötöttségekre és felelősségre. 😢 Nem is gondolnátok, milyen rossz ez az arány: ÁTLAGOSAN 5-BŐL 4 AJÁNDÉKBA ADOTT ÁLLAT ÍGY VÉGZI!
Sokan azt gondolják, hogy egy kisállatnak mindenki örül, és tulajdonképpen remek ötlet meglepni valamelyik szerettünket egy cuki kiscicával, kiskutyával, vagy bármilyen más kisállattal. Ezzel azonban több probléma is van:
⚠️ Lehet, hogy a célszemély valójában EGYÁLTALÁN NEM SZERETNE ÁLLATOT!
⚠️ A cukifaktoron túl egy kisállat majdnem akkora KÖTÖTTSÉGET JELENT, mintha egy kisgyermek érkezne a családba – ezt nagyon sokan alábecsülik!!!
Elég csak a kutyasétáltatásra gondolni: innentől nincs olyan, hogy hideg van/meleg van/szakad az eső/szakad a hó/éget a nap/álmos vagyok… Ez mindaddig nem tűnik annyira megterhelőnek, amíg az első -5 fok + köd + sózott latyak kombinációval nem szembesül az ember, mondjuk vasárnap reggel 6-kor…
Vagy mondjuk az alapvetően éjjeli életmódot folytató cicák hajlamosak éjjel 1 és 3 között fennhangon követelni a játékidőt, vadászni a láthatatlan prédát, rosszabb esetben csörgős labdát, stb.
⚠️ A felelős állattartás RENGETEG KIADÁSSAL JÁR, még ha csak a legszükségesebb ellátást kapja is meg az állat! (Oltások, ivartalanítás, vitaminok, minőségi tápok, játékok, macskák esetén cicaalom, egyéb felszerelések…)
⚠️ Különösen kölyök állatok esetében nem lehet előre tudni, hogy MILYEN LESZ A SZEMÉLYISÉGE!
Persze sok minden múlik a nevelésen (ami újfent csak nem kevés pénzt és időt emészthet fel), de az emberekhez hasonlóan az állatoknak is van saját személyiségük, és lehet, hogy valakinek az az álma, hogy egy bújós ölbecicája legyen, csak hát kiderül, hogy az adott cica kicsit sem az a “bújós fajta”, akkor meg már “nem is kell”…
⚠️ A kölyök állatok némelyike ELÉG NAGY PUSZTÍTÁST képes véghez vinni, amíg beleszokik az új környezetébe, megtanulja a szabályokat, kicsit megkomolyodik.
Papucsok, szőnyegek, tapéta, bőrkanapé, függöny, parketta, vázák, és nagyjából bármi (és bárki) a lakásban áldozatul eshet egy szertelen kisállat “játékának”. És nem azért, mert rossz, hanem mert egyszerűen még gyerek, és meg kell tanulnia a szabályokat.
⚠️ Szerencsés esetben egy kutya vagy egy cica 10-15 ÉVIG RÉSZE LESZ A CSALÁDNAK! Ez nagyon hosszú idő! Nem tudhatjuk, hogy a “megajándékozott” gazdinak valójában milyen tervei voltak a következő 10-15 évre, és abba belefér-e bármilyen szinte egy ilyen nagy kötöttség!
A sort még hosszan folytathatnánk, de talán ezek a legfontosabb fegyvertényeink, ami miatt azt kérjük, hogy
‼️HADD DÖNTSE EL MINDENKI SAJÁT MAGA, HOGY SZERETNE-E GAZDIVÁ VÁLNI‼️
Hálásan köszönjük ha elolvastátok, és külön köszönjük, ha meg is osztjátok a fentieket! 🙏🏻

Minden segítség számít! Egyetlen hívással 500.- forintot adományozol nekünk.

Tárcsázd a 13600 számot (mobilon kattints a narancssárga linkre)! A rövid bejelentkezés után üsd be egyesületünk kódját: 64!

SMS-t is küldhetsz ugyanígy: üzenetként írd be a kódunkat: 64!

A szolgáltatás az Invitel, a Telenor, a Vodafone, valamint a Magyar Telekom vezetékes és mobil hálózatából érhető el.

ADHAT-vonal: egy hívás = 500 Ft

Légy az önkéntesünk!

Helyszínen (pl.: kutyasétáltatás, kertészkedés) és távmunkában is (pl.: pályázatírás, adománygyűjtés) hasznos lehetsz. Jelentkezz a szentendre@arvacska.hu címen!

További részletek ebben a menüpontban.

Pin It on Pinterest

Share This