Mit tegyek, ha…

Lakossági állatmentés

A menhely önkéntesei gyakran kapják a következő telefonhívást – „Az utcán gazdátlan kutyát/cicát találtam – kölyök almok esetén gyakran ugyanez többes számban -, szeretném leadni a menhelyen, tessék értük jönni…”

Aki vállalja, hogy nem hagy magára egy láthatóan magára maradt, legyöngült, balesetet szenvedett vagy éhező állatot, annak tudnia kell, hogy nagy fába vágta a fejszéjét.  Az országban működő állatmenhelyek befogadóképessége alig éri el az utcán gazdátlanul kóborló „kedvencek” számának 1-2 %-át, és, ha nincs megfelelő számú örökbefogadás, még a várólistákon szereplő állatok befogadására is csak nehezen kerül sor.

Bár nehéz dolog az állatmentés, mégis arra kérünk, ne fordítsd el a fejed, próbálj segíteni!

Lakossági állatmentés lehetőségei

Kóbor kutyát/cicát találtam

Mi a teendő általában, ha kóbor kutyát/cicát találsz?

Először alaposan vegyük szemügyre, ha nem nagyon megviselt, még tiszta és rendezett a szőrzete, ha nincs nagyon lesoványodva, ne akarjuk mindenáron összeszedni, mert lehet hogy csak elcsavargott otthonról és bizakodhatunk benne, hogy magától is hazatalál, vagy a gazdi már keresi és nemsokára megtalálja és hazaviszi. Lehet, hogy a közeli szomszédod kutyája/cicája!

Ha mégis úgy gondolod, hogy tenned kell valamit, vagy úgy találod, hogy az már rosszabb állapotban van, láthatóan segítségre szorul, vagy esetleg egy alomnyi kölyköt találtál, a következőket teheted:

 1.) Először is irány az állatorvos!

Nézesd meg, hogy van-e chip regisztráció a kutyában, lehet, hogy hamarabb meglesz a gazdija, mint gondolnád, mert benne van a központi adatbázisban.

Egyéb chipleolvasó helyek:

  • Árvácska Állatmenhely, Szentendre – naponta 8 – 14 óra között
  • Takarékbank Zrt., Szentendre, Kossuth Lajos utca – nyitvatartás alatt
  • MOL Benzinkút, Vasúti Villasor – nyitvatartás alatt

Jó esetben a gazdi rohan a kutyájáért és meg is köszöni, hogy segítettél megtalálni!

Chip leolvasása: gazdi megtalálható így
Szentendrei Árvácska: kutyamenhely

2.) Gyepmesteri telep

A helyi gyepmesteri telep hivatalból elrendelt feladata a közterületen talált kóbor kutyák (cicák nem!) begyűjtése, amit lakossági bejelentésre meg is tesz. Szentendrén jól felszerelt, kulturált gyepmesteri telep működik, a telepen nem vagy csak nagyon ritkán, indokolt esetben altatnak el kutyusokat! A telep vezetőjét kell hívni telefonon, hogy szedje össze és vigye be a telepre az állatot. A gyepmester csak a városhatárán belül hívható ki lakossági bejelentéssel.

Ha valamelyik  más településen található az állat, akkor az ottani önkormányzatnak, közterület felügyelőnek vagy mezőőrnek kell a bejelentést megtenni. Ha a településnek van szerződése a szentendrei gyepmesterrel, akkor értesítik őt és kimegy az állatért, így bekerül a telepre.

Mindkét esetben a gazdája kiválthatja a kutyáját 14 napon belül, de a felmerülő költségeket ki kell fizetnie!

A telep vezetőjének feladata az eredeti gazdi felkutatása, az eb visszaadása a gazdinak, ha az nem kerül elő a kutyának ők is megpróbálnak új gazdit szerezni. Elérhetőség:  https://gyepi.eoldal.hu/

3.) Felhívhatod az Árvácska Állatmenhelyet is…

…vagy más állatmenhelyeket az országban, hogy van-e szabad helyük a kutya/cica számára. Nálunk és a legtöbb állatmenhelyen az a válasz, hogy telt ház van, nem tudunk jelenleg több állatot befogadni.  Minden állatmenhelyen, így nálunk is létezik un. várólista, de ez jelenthet akár 1 hónapos várakozási időt is, amíg örökbe fogadnak 1-1 állatot, akiknek a helyére be tudjuk venni az új rászorulót. Ha valami csoda folytán mégis lenne hely, akkor a megtalálót szoktuk kérni, hozza be a talált állatot, mert legtöbbször nincs szabad kapacitásuk az állatok begyűjtésére.

Ha kölyök almot találsz, semmiképp ne hagyd őket a sorsukra és értesítsd a gyepmestert vagy az állatmenhelyet! Bár a kölyökállatok befogadása nem egyszerű, és tatásuk, ellátásuk tetemes költségekkel jár, ha egy mód van rá bevesszük, felneveljük és gazdihoz segítjük őket.

Sajnos várólista van...

4.) Ha valami oknál fogva egyik fenti megoldás sem működött…

…úgy érzed magadra maradtál a problémával és a talált állattal, de még vannak szabad segítő kapacitásaid, a következőkre bíztatunk:

  • Ha tudod, fogadd be a kis állatot otthonodba, kertedbe, vagy keress neki ideiglenes befogadót, aki tartani tudja egy ideig. FONTOS: a talált állatot nem szabad messze elvinni, mert ezzel a hazatalálás lehetőségét akadályozod meg!
  • Készíts jó minőségű, a kutya/cica minden külső szépségét jól bemutató digitális fotót az állatkáról, ha tudod, tedd fel ezeket egy pontos, az állat küllemét és tulajdonságait, talált helyét és idejét szemléltető leírással együtt az internetes gazdakereső oldalakra, pl. a Facebookra. Vagy küld el nekünk, és mi tesszük fel a fb-oldalunkra. Itt kérheted: szentendre@arvacska.hu
  • Plakátolj! Ne csak ott plakátolj, ahol a kutyát/cicát találtad, hanem messzebb is! Készíts fotót róla, csinálj több példányt a plakátból és kérd meg a környék minden boltosát, hogy rakják ki, ragassz tele minden villanyoszlopot. A plakátolással előkerülhet az eredeti gazda is! Gyakran ezeket a plakátokat naponta leszedik, tehát néha meg kell ismételni. Igen, ez fárasztó munka, de az állatvédők is ezt csinálják!
  • Netezz! Hirdesd! Kutasd fel az összes kutyás fórumot, kérj segítséget az állatvédőktől és hirdessétek az állatkát minél több állatos oldalon, Facebookon stb. Írj a helyi TV-nek, Rádiónak, hirdesd a helyi újságban (Szentendre és Vidéke).
    Ezek a közösségi oldalak ebből a szempontból igen hasznosak tudnak lenni! Kérd meg az összes ismerősödet, hogy segítsen! Egy talált házi kedvenc sorsának közös rendezése kiválóan rámutat arra, kire lehet számítani az életben.

Ne gondold, hogy vaktában rád bízzuk a felelősséget – mi pontosan tudjuk, ez a feladat mit jelent, ezt csináljuk éjjel-nappal, ezzel a gonddal nézünk szembe nap, mint nap. Csak arra kérünk, tégy te is valamit az állatok védelméért!

Felelőtlen állattartás, állatkínzás

Mi a teendő, ha felelőtlen állattartással vagy éppen állatkínzás esetével szembesülsz, vagy a szemed láttára dobnak ki kutyát az autóból?

Az ilyen eseteket írásban, a helyi önkormányzat jegyzőjének kell hivatalosan bejelenteni, aki a hatályos állatvédelmi törvény értelmében – szükség esetén az illetékes Rendőrség bevonásával – eljár az ügyben.

Szükség van az eset pontos leírására, az esetleges autó rendszámára, típusára, az állattartó nevére, címére, lehetőség szerint több szomszéd aláírására, esetleg fényképekre (pl. felelőtlen állattartás vagy állatkínzás esetén).

Legjobb, ha a bejelentést maga a lakosság teszi meg, hogy a később felmerülő kérdésekre pontosan tudjon válaszolni. Küld el bejelentésed másolatát egyesületünknek, hogy indokolt esetben mi magunk is segítséget tudjunk nyújtani.

Ide küldheted a bejelentést:
Postán: Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület, 2001. Szentendre, Pf. 270.
Emailben: szentendre@arvacska.hu

A felelőtlen állattartás ellen tenni kell!

Minden segítség számít! Egyetlen hívással 500.- forintot adományozol nekünk.

Tárcsázd a 13600 számot (mobilon kattints a narancssárga linkre)! A rövid bejelentkezés után üsd be egyesületünk kódját: 64!

SMS-t is küldhetsz ugyanígy: üzenetként írd be a kódunkat: 64!

A szolgáltatás az Invitel, a Telenor, a Vodafone, valamint a Magyar Telekom vezetékes és mobil hálózatából érhető el.

ADHAT-vonal: egy hívás = 500 Ft

Légy az önkéntesünk!

Helyszínen (pl.: kutyasétáltatás, kertészkedés) és távmunkában is (pl.: pályázatírás, adománygyűjtés) hasznos lehetsz. Jelentkezz a szentendre@arvacska.hu címen!

További részletek ebben a menüpontban.

                  

Pin It on Pinterest

Share This