Felelős állattartás

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik!” (M. Ghandi)

Emberként és állatvédőként egyaránt valljuk, hogy az ember születésétől fogva felelős az őt körülvevő környezet megtartásáért, ezen belül különleges felelőssége az állatokról való gondoskodás.

Születéskor egy egész világot kapunk ajándékba, elsősorban a hozzánk közel álló állatok világát.

Kötelességünk tehát, hogy ezt az „ajándékot” megőrizzük, gondoskodjunk róluk!

Mivel állatmenhelyünkön csak kutyákat és cicákat tudunk befogadni, a felelős állattartás gyakorlati ajánlásait kifejezetten az ő méltányos tartásukra vonatkozóan ismertetjük.

Felelős állattartás
cicák gondozása

Hármas fő követelmény

Oltások: (kutyák)

Állatmenhelyünkre befogadott kutyáink az életkor, illetve hatósági rendelkezések szerinti oltásokat rendre megkapják.

Felnőtt kutyának évente két kötelező védőoltást kell beadatni: a kombináltat és a veszettség ellenit.

A különböző oltások szükségességéről, gyakoriságáról, a lehetséges betegségekről és tüneteikről kérdezd meg állatorvosodat!

Ivartalanítás

Menhelyünk kutyáit, cicáit 6 hónapos koruk betöltése után ivartalaníttatjuk, és csak ezután adjuk örökbe.

Minden évben kutyák százezrei pusztulnak el, mert nem áll kellő számú otthon a rendelkezésükre, így a menhelyek és az utcák is tele vannak nem kívánt szaporulatokkal, kiszorítva azokat, akiknek már a menhely is megváltás lenne. (Kb. 1 millió kóbor kutya van az utcákon!)

Hat év alatt egy kutyapár és leszármazottjai 67000 kutyának adhatnak életet!

A következetes ivartalanítás az állatvédelem egyetlen biztonságos és humánus fegyvere a házi kedvencek túlszaporodása ellen!

Felelős állattartás: ivartalanítás

Előnyök:

A modern állatorvosi felszerelés és gyógyszerek biztonságossá teszik az ivartalanítást!

A tüzelő szuka szagára a környék kan kutyái felbolydulnak, szöknek, ami a kertünkben, de séta közben is zavaró lehet.

Nem kell aggódnunk vemhes szuka kutyánkért, valamint az érkező alomért, hogy miből etetjük őket, lesz-e gazdájuk, a megmaradtakkal mi tévő legyek, stb.

Csökken a daganatos betegségek esélye.

Nem igaz, hogy az ivartalanítás miatt a kutya elhízik.

Kan kutya esetében az ivartalanítás csökkenti a szökési, csavargási, szuka kutya „üldözési” vágyat, valamint vadság és agresszió ellen is szokták alkalmazni.

Segítsd azzal a kutyákat és a menhelyek túlzsúfoltságát, hogy Te is ivartalaníttatod házi kedvenceidet!

Chip-regisztráció

Kutyáinkat csak CHIP-beültetés és regisztráció után adjuk örökbe.

A chip-regisztráció a kutya 3 hónapos kora után törvényileg kötelező! A chip egy rizsszemnyi azonosító a kutya nyakában, baloldalon. A tőlünk örökbe fogadott kutyák az Árvácska Egyesület nevére, címére vannak regisztrálva. A chipszámot igazoló szelvényt mindig az oltási könyvhöz tűzzük, így nem veszik el. Az első látogatáskor az oltási könyvet el kell vinni az állatorvoshoz, aki a regisztrációt átírja a gazdi saját nevére, címére, telefonszámára. Így, ha bármilyen okból elveszik, az állatbarát megtaláló első dolga lesz tetoválást, chipet, ha van a nyakörvön BILÉTÁT keresni.

Ha a chip a tényleges örökbe fogadó gazdi nevére regisztrálva van, az állatorvos egy perc alatt meg tudja keresni a rendszerben a tulajdonost, így a kutya már este otthon is aludhat! Ha az örökbefogadott/vásárolt kutyában nincsen chip, mindenképpen rakassunk bele! (Teljesen fájdalmatlan eljárás), írjuk rá a nyakörvére is nevünket, telefonszámunkat, készíttessünk bilétát!

Chipbeültetés örökbeadás előtt

 Felelős állattartás = FÉSZEK

Az alábbi kezdő betűket összeolvasva a FÉSZEK szót kapod! Ez a szó a létezésben a védettség, biztonság, otthon iránti vágy kifejeződése. Az állatok iránti felelősségünket, az ő védelmüket szolgáló tevékenységünket szeretnénk ezzel a szóval összefoglalni:

felelős állattartás: felelősség...

F = Felelősség

Aki felelősen gondolkodik, csak olyan állatot választ maga mellé, amelynek meg tudja teremteni a megfelelő életfeltételeket. Legyünk tehát tudatában annak, hogy egy életre választunk. Exupéry Rókájának szavaival: ”…felelősek vagyunk azért, akit megszelídítettünk…”

Senki ne vegyen magához kutyát, ha nem jut ideje a rendszeres sétára!

A kutyáknak életelemük a mozgás. Általánosságban elmondható, hogy a lakásban tartott kutyákat naponta legalább kétszer, ha elfoglaltságunk engedi akár többször is el kell vinni sétálni.
A lakásban tartott kedvelt kisállatoknak (hörcsög, madár, hal, hüllő) is van mozgásigényük. Ezt szem előtt tartva mindig az állatok számának és méretének megfelelő méretű elhelyezést alakítsunk ki!

Házi kedvenceink ugyanúgy éhesek vagy szomjasak, mint mi emberek. Ugyanúgy szenvednek, ha nem jutnak ételhez, italhoz. Tartsuk tehát be kedvenceinknél is a táplálási szabályokat és követelményeket. Mindig azonos időben, a fajtájuknak legmegfelelőbb eledelt adjuk nekik.
Vizes táljuk sem száradhat ki, a szomjúságtól az állat ugyanúgy szenved, mint gazdája.

felelős állattartás: élőlény...

É = Élőlény

Soha ne adj megkérdezés nélkül ajándékba állatot!

A nagyobb ünnepekre, főleg gyerekeknek ajándékozott kis állatok később tömegével a menhelyeken, rosszabb esetben az utcán végzik. Talán először örülnek neki, de később már nem tudnak, nem akarnak velük foglalkozni, róluk gondoskodni.

A kutya vagy cica nem plüssállat, akit törődés helyett fel lehet tenni majd a polcra, ők is élőlények, mint mi magunk!

felelős állattartás: szeretet...

SZ = Szeretet

Végy egy kiskutyát, s pénzeden megvásároltad a rendíthetetlen szeretetet, mondta Rudyard Kipling. Ez a szeretet azonban legyen kölcsönös: nyújtsunk legalább ugyanannyit belőle kedvencünknek, mint amennyit tőle elvárunk és kapunk.

Az állatokat számos országban lelki betegségek gyógyításra is használják, ők az un. terápiás állatok. Beteg gyerekeket, idős otthonba élő felnőtteket látogatnak velük, hogy segítsenek nekik, szeretetet adjanak és jókedvre derítsék őket.

felelős állattartás: egészség...

E = Egészség

Mivel ők is élőlények, a kutyáknak és macskáknak minden kötelező és ajánlott oltást időben adassunk be, kapjanak rendszeres külső-belső parazitairtást.

Gondoljunk arra, hogy akkor is lehet valami bajuk, ha nem panaszkodnak!

Ezért évente legalább egyszer ellenőriztessük kedvencünk egészségét az állatorvossal.

Nemcsak kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. A társállatok – kutya, macska stb. – túlzott elszaporodása miatt és a kóborállatok terjedésének megfékezésére kívánatos háziállataink mielőbbi ivartalanítása!
A macskák különösen szapora állatok. Mivel kóborlásukat nehéz megakadályozni, ezért a legjobb megoldás, ha ivartalaníttatjuk őket.

felelős állattartás: környezet...

K = Környezet

A felelős állattartásnak az is lényege, hogy társállat és gazdája úgy tudjanak harmonikusan együtt élni, hogy ebben a kapcsolatban ember és állat is jól érezze magát, s mindez összhangban legyen környezetükkel. Ha például a kutyatartók bizonyos alapvető szabályokat betartanak, akkor a kutya, gazdája és családjuk sokkal jobban fogják élvezni egymás társaságát, s a szomszédokkal sem keverednek konfliktushelyzetbe.

Sétáltatáshoz póráz és nyakörv legyen kéznél, a kutyus piszkát szedjük össze, mert mi sem szeretnénk belelépni, stb…

 

Légy az önkéntesünk!

Helyszínen (pl.: kutyasétáltatás, kertészkedés) és távmunkában is (pl.: pályázatírás, adománygyűjtés) hasznos lehetsz. Jelentkezz a szentendre@arvacska.hu címen!

További részletek ebben a menüpontban.

                  

Pin It on Pinterest

Share This