Kutyánk gondozásáról

Kategória: Állattartásról Megjelent: 2012. augusztus 06. hétfő Írta: Csaba

Kutyánk gondozásáról

A kutyát már felkészült körülmények közé vigyük haza (jó kerítés, fekhely, etető-itatótál, étel, póráz).

1. Chip

Kutya örökbefogadásánál az első és legfontosabb teendő a CHIP REGISZTRÁLTATÁSA. A chip egy rizsszemnyi azonosító a kutya nyakában, baloldalon. A chipszámot mindig az oltási könyvhöz tűzzük, így nem veszik el. Az oltási könyvet el kell vinni az állatorvoshoz és ott regisztráltatni saját nevünkre, lakcímünkre, telefonszámunkra. Így, ha bármilyen okból elveszik, az állatbarát megtaláló első dolga lesz tetoválást, chipet, a nyakörvön BILÉTÁT keresni. Ha a chip regisztrálva van, az állatorvos egy perc alatt meg tudja keresni a rendszerben a tulajdonost, így a kutya már este otthon is aludhat!

Ha az örökbefogadott/vásárolt kutyában nincsen chip, mindenképpen rakassunk bele! (Teljesen fájdalmatlan eljárás), írjuk rá a nyakörvére nevünket, telefonszámunkat, készíttessünk bilétát!

 

2. A kutya lakóhelye

Akár lakásba, akár kertbe viszünk kutyát, nagyon fontos, hogy legyen helye, ahogy az embernek is megvan a saját kis zuga, ahova el tud vonulni.

Kert esetében mindenképpen legyen egy jól szigetelt (eső, szél) háza. Akkor megfelelő a méret, ha a kutya be tudja fűteni azt a saját testével. Nem jó, ha nagy, el tud terpeszkedni benne, és akkor sem, ha túl kicsi, nem tud benne kényelmesen összegömbölyödni. Helyileg lehetőleg oda tegyük, ami szélvédett, nem ázik el, viszont a kert legnagyobb részét, elsősorban az ajtókat és a kapukat belátja. Általában kiválasztják maguknak a helyüket (oda fekszenek a leggyakrabban), de ha ez a kocsi beálló közepe:), akkor a szélvédettséget, esőmentes helyet részesítsük előnyben.

Lakásban tartás esetén is lehet háza, de ha az nem fér el, vagy nem illik a környezetbe, legyen egy pokróca, tepsije, párnája, valamilyen fekvő alkalmatossága.

Az etető-itatótál, és rendrakás, kertészkedés esetén a játékai is ide kerüljenek.

 

3. Mozgás

A lakásban tartott kutyát naponta legalább 2x vigyük le sétálni. Ebből az egyik lehet csak egészségügyi séta, de legalább az egyik alkalommal legyen futkározás, játék (a többiekkel).

Kerti kutyát nem muszáj elvinni sétálni, különösen, ha hatalmas a kert, de nem árt! A kutyának jót tesz (ahogyan az embernek is), ha megismeri a környezetét, ha a környéken élő kutyákat nem csak az ugatásuk alapján ismeri, ezenkívül nekünk is jó, ha minden nap rendszeresen mozgunk! A szabadban, utcán, más kutyák között másmilyen hatások, ingerek, szagok érik, mint otthon, a jól megszokott környezetben. Jót fog neki tenni, ha másokkal is barátkozik, játszik, nemcsak a családdal!

A KUTYÁT NEM TARTJUK LÁNCON VAGY EGÉSZ NAP EGY KIS KENNELBEN! Ha ki tud szökni, a kerítés megjavítása, megfelelő kerítés készítése legyen az első, ne a kutya örökbefogadása!

A nyakörvnél sokkal egészségesebb a hám, nagytestű kutyák esetében is, mert így nem a gége szorul, hanem a has-hátat húzzuk vissza, valamint nem tud kibújni belőle. Azért legyen rajta egy nyakörv is, amire a biléta kerül.

Új kutyát sose engedjünk szabadon! Várjuk ki türelemmel, amíg kialakul benne a ragaszkodás és a kötődés. Ez kutyától függ, általában 2-3 hónap, amíg biztonsággal el lehet engedni. Mindig nagy, belátható, nyílt terepen kezdjük el gyakorolni, mennyire hallgat ránk, milyen helyzetekben nem jön vissza. És fokozatosan, először csak pár percre, aztán egy nagy játék idejére, majd hazafelé egy darabon, a kapu közelében, stb. Úttest mellett a járdán legyen rajta póráz, annyit nem ér meg a büszkeség, hogy lerohanjon az útra! Még a legjobban nevelt kutya is elfelejtkezhet róla, ha erős szagot fog! Ha visszajön a kutyánk, mindig jutalmazzuk meg dicsérettel, jutalomfalattal. A környék kutyáit ne szabadítsuk rá egyből, mert megijedhet, támadólag léphet fel. Előbb csak távolból, majd prózáról, aztán pár alkalom után lehet barátkozni, játszani. Tanuljuk meg, kikkel jön ki, kikkel nem, kik azok és általában milyen tipusú kutyák azok, akikkel barátkozik, és akiktől fél vagy támad.

 

4. Evés, ivás

A kutyánknak mindig legyen egy saját, tiszta itatóedénye, amiben mindig friss, tiszta víz van, és legyen egy saját etetőtálja.

Kiegyensúlyozott, proteinből (fehérje), rostból, vitaminokból álló étrendre van szüksége. Háztartási hulladékok nem elegendőek ahhoz, hogy kellő testsúlya és erős izomzata legyen.

Jó minőségű táppal etessük kutyánkat, hiszen gyermekünk sem csak virslin és párizsin nő fel! A Darling, Friskies, Chappi ugyan neves tápok, de tele vannak színezékkel, tápértékük nem magas!

Legmegfelelőbb a vegyes etetés: Az alapvető táplálék legyen száraztáp/konzerv, és hetente egyszer főzzünk neki (farhát, csirke szárny, házi maradék).

A kutyaeledel három csoportra osztható:

  • Állati, mint a hús, a hal és a tojás
  • Növényi, mint a gabonafélék, olaj és a zöldségek
  • Ásványi anyagokban gazdag, mint a csontliszt és a mész

A kutyáknak mindhárom csoportból kell kapnia, de különböző mennyiséget.. Durván számolva 1/4 - 1/3 legyen állati eredetű, a maradék növényű eredetű és az ásványi anyag. Az állati eledel tartalmazzon jó minőségű fehérjét, zsírt, ásványokat, zsírban oldódó vitaminokat és nyomelemeket.

Hús: A legtöbb fehérje a sonkában (22%) és a legtöbb zsír az oldalszalonnában (35%) található. A húsmadarak és a nyúlhús soványabb, mint a disznó, a birka és sertés húsa. Az ásványi anyagok tartalma kiegyenlítetlen a húsban: foszforba gazdag és kalciumban szegény. Annak ellenére, hogy a kutya egyszer ragadozó állat volt, nem jó, ha csak húst eszik, főleg az ásványi anyagok, nyomelemek és rostok hiánya miatt. A virsli sok zsírt és kevés ásványi anyagot, illetve vitaminokat tartalmaz. Ezért ez inkább jutalomfalat, min az étrend része legyen!

Máj és vese: A kutya szereti a nyers májat és vesét (de jobb, ha megfőzzük), de nagyobb adag májtól hasmenése lesz. A máj és vese kevés zsírt, relatív sok fehérjét és sok zsírban oldódó vitamint tartalmaz. Sok májat se adjunk kutyánknak, mert hipervitaminozis („túlvitaminozás”) lép fel. A májnak és a vesének, de különösen a májnak magas a vas, réz és cink tartalma.

Vér: A vérnek magas a fehérje és vas tartalma. Kevés zsírt tartalmaz. Könnyen emészthető, de nem népszerű, ha nincs megfőzve. Megfőzve vagy sütve a legjobb. Fehérjeszegény eledelhez jó pótlék.

Csont: A csont a kutyák klasszikus tápláléka. A csontnak is van egy bizonyos tápértéke és 30 % az ásványi tartalma. Ha túl sokat adunk kutyánknak, akkor székrekedést is okozhat, mert nehezen emészthető. Több mint 10 g csont/testkg már komoly gyomorproblémákat okozhat. A zsírtartalom a csont típusától függ. A csont fehérje tartalma nem túl jó minőségű a kutyák számára. Az éles, valamint a csöves csontok veszélyesek, megkarcolják, kivágják a kutya nyelőcsövét, gyomrát, beleit (véres széklet)! Ha gyorsan, habzsolva eszik, csak puha, könnyen rágható csontot adjunk neki!

Hal és halliszt: A kutyák általában szeretik a halat. A hal egészséges és könnyen emészthető eledel. Ha megfőzzük, akkor kutyánk jobban tudja hasznosítani a belőle származó vitaminokat és a vasat, illetve a főzésnél elpusztulnak az élősködők. Csak szálka nélküli halat adjunk, mert a macskákkal ellentétben nekik a torkukon akad! Soha ne adjunk nyers édesvízi halat a kutyának, mert galandférget tartalmazhat, ami átjuthat a kutyánkba. Ezen kívül vannak olyan anyagok a nyers halban, amelyek csökkentik a belek képességét a vas és B-vitamin felvételére.

Tejtermékek és sajt: A tej egészséges és finom, de nem megszokott termék egy kutya számára. Több 3-6 hónapos kutya laktóz érzékeny (hasmenésük lesz, és gázokat termelnek). A savas tejtermékek, mint az aludttej és a joghurt jobb a kutyának, mert kevesebb laktózt tartalmaznak. A sajtok kiválóak egy kutya étrendjében, mivel nem tartalmaznak laktózt. Zöld penészes sajtot ne adjunk, mert halált is okozhat!

Tojás: A tojás jó táplálék. Nyers tojásfehérjét viszont nem ajánlatos adni túl nagy mennyiségben, mert avidint tartalmaz, amely gátolja a B-vitamin felvételét. A tojássárgáját adhatjuk nyersen vagy megfőzve is. A sárgája sok, többször telített zsírsavakat tartalmaz. A tojás héja jó kalciumforrás (porrá összetörve), viszont diszpláziás kutyánál kerüljük a túlzott kalcium bevitelt.

Zsír: A zsír jó energiaforrás, főleg, ha nagy energia igénye van kutyának. Ezen kívül a legtöbb zsír könnyen emészthető és még jó ízű is.

Gabonafélék: Növényi élelmiszerekre azért van szüksége a kutyának, hogy zsírt és szénhidrátokat vegyen magához. A kutyáknak általában rizst, kukoricát, búzát, zabot, tésztát szoktak adni. A gabona termékek könnyen emészthetőek, ha megfelelő módon elkészítjük, kivéve a zab, mert annak a héjában van a tápértéke, amit a kutyák nem tudnak olyan jól hasznosítani, mint a többi gabonafélét. Azoknak a kutyáknak, akinek érzékeny gyomruk van, a fényezett főtt rizs kiváló (de a nyers rizs több vitamint tartalmaz). A különböző gabonaféléknek változó a tápértékük,de a közös nevező az, hogy alacsony ásványi tartalmuk van és kevés fehérjét tartalmaznak. Ezek nem sokoldalú fehérje források, így az összfehérjéből max. 1/3 legyen a gabonaféle. Az E-vitamin tartalom magas a gabonákban, ha még korpa is van benne, akkor még vízben oldható vitaminokat is tartalmaz.

Kenyér A friss kenyér tésztává alakul a kutya gyomrában és erjedni kezd. Ha túlzottan átsült a kenyér, akkor is nehezen emészthető. Tápérték szempontjából se tökéletes, kevés energiát és rossz minőségű fehérjét tartalmaz, de azért lehet adni a kutyának egy keveset (belerakva a táplálékba). Az összes fehérjéből max. az 1/3 legyen kenyér eredetű.

A búzacsírák zsírt, többször telített zsírsavakat és E-vitamint tartalmaznak. Túl sok rostot nem kaphat a kutya, így búzakorpa is adható mint rost, maximum 0,3 g/kg testsúly/nap. Ezek a termékek kevésbé jó minőségű fehérjét tartalmaznak.

Borsó, bab, kukorica: E hármat, valamint káposztát és hagymát ne adjunk kutyánknak, különösen, ha nagytestű, mert belehalhat!

Gyökértermés: A krumpli egy kiváló eledel, amelyet a kutyák általában szeretnek is és könnyen emészthető. Fontos, hogy jól megtisztítsuk a krumplit és levágjuk a zöld részeket, csírákat is, hogy elkerüljük a solanint, amely a krumpliban található mérgező anyag. A krumpli túl kevés fehérjét tartalmaz ahhoz, hogy egyetlen tápként adjuk. Ne legyen több mint 60%-a az eledel szárazanyag tartalmának. Kevés zsírt és ásványi anyagot, de sok K-,B- és C-vitamint tartalmaz.

A répa nyersen is könnyen emészthető, adható a kutyáknak főzve vagy nyersen is kis hozzászoktatás után, de max. 20 g répa/kg testsúly/nap. A répa sok könnyű szénhidrátot és cukrot tartalmaz. A benne lévő béta karotin A-vitaminná alakul át.

Zöldségek: Kisebb mennyiségű zöldséget is adhatunk a kutyának (saláta, uborka, paradicsom), de ne felejtsük el, hogy a kutya nehezen tudja emészteni a rostokat. Kis mennyiségben a zöldségben található rostok jót tesznek a kutya beleinek és vitaminban gazdagok. De ne legyen több,   mint 5% a táplálék szárazanyag tartalmának.

Zsír: A növényi zsír sok energiát ad. Az összes növényi olaj jó energia forrás és jól emészthető is. Az oliva olaj kifejezetten egészséges.

Ásvány gazdag eledel: Fontos, hogy ne adjunk túl sok ásványi anyagot kutyánknak, mert ezzel kárt okozhatunk. Ásványokban gazdag eledel például: csontliszt, mész, különböző tabletták, illetve általános táplálék élelmiszerek. Ezért olvasd el mindig a kutyaeledel és táplálék kiegészítők összetételét! Ne adjunk olyan készítményeket, amelyek dupla annyi ásványi anyagot tartalmaznak, mint amennyire a kutyánknak szüksége van. Például teljes értékű táp+valamilyen ásványi készítmény vagy teljes értékű táp+nagy mennyiségű állati csont.

Széklet: Vannak kutyák, akik eszik a székletet, hogy miért, azt nem tudja senki. Egy teória az, hogy még van valami táplálék a székletben.

Fű: A füvet szeretik a kutyák, és egymástól is látják, megtanulják, hogy füvet kell enniük. Ha több rostra van szükségük, ha szomjasak (nincs víz a közelben)vagy ha stresszes, akkor is eszik füvet, úgy mint amikor az emberek rágyújtanak. A fű csillapítja a szájüregben és a torokban (garatban) is kialakult kellemetlenségeket. Ha a kutyák ki akarják üríteni gyomruk tartalmát, vagy ég a gyomruk, akkor is füvet esznek.

Csokoládé: A kakaó a csokoládéban teobromint tartalmaz. Az embernek könnyű stimuláló, mint a koffein, de a kutyák ezt az anyagot nem tudják feldolgozni, így a csoki méreg számukra.

 

Ne etessük agyon a kutyát, mert elhízott kutyát nagyon nehéz lefogyasztani, sokkal nehezebb, mint az embert! Ne tömjük mindenféle finomsággal a családtagjaink háta mögött, pláne, ha ők is ezt csinálják a hátunk mögött :)! Dicséretként lehet jutalomfalatokat adni, de nem kell túlzásba vinni, mindenért adni, csak akkor, amikor tényleg megérdemli!

 

5. Higiénia

A koszos körülmények között tartott kutyát ellephetik a giliszták, kullancsok, bolhák, tetvek, így ügyeljünk kutyánk és lakhelyének tisztán tartására!

Sokan azt gondolják, hogy a kutyát az emberhez hasonlóan kell fürdetni. Ez így nem igaz. Lakásban tartott kutya esetén nyilván gyakoribb, kerti kutyánál azonban nem is igazán fontos.

Első lépésként konzultáljunk az állatorvosunkkal. A különböző fajtájú és tartású kutyák ugyanis mind eltérő gyakorisággal igénylik a fürdetést, és a kutyasamponok közül sem mind felel meg bizonyos fajtáknak. A tartási körülmények ebben az esetben is meghatározó szerepet játszanak.

A túl gyakori (például hetenkénti) fürdetéssel kimoshatunk a kutya bundájából sok alapvető fontosságú anyagot, ami bőre kiszáradásához vezethet. Hacsak a kutya nem kifejezetten piszkos, rendszeres fésüléssel, keféléssel csökkenthetjük a szükséges fürdők számát. Így is elérhetjük, hogy kutyánk tisztának érezze magát és a szemlélőben is ápolt, gondozott állat benyomását keltse.

Hideg időben soha ne fürösszük a kutyát a szabadban. Ez különösen érvényes a kölyökkutyákra, amelyek még nem tudják ugyanúgy szabályozni testhőmérsékletüket, mint a felnőtt állatok. A kölykök legalább négy hetesek legyenek, mikor az első fürdőjükre sor kerül.

A fürdetés előtt fésüljük meg a kutyát és bontsunk ki minden csomót, gubancot a szőréből. Másként a víz hatására a gubancok filces csomókká állhatnak össze, melyeket már csak ollóval tudunk eltávolítani. Vannak gazdik, akik a kutya fülét a víz ellen vattával dugaszolják be. Ha vattát használunk, mindenképpen a kutya fülének megfelelő nagyságú darabokat használjunk. Ha túl kicsik, fennáll a veszély, hogy a becsúsznak az állat hallójáratába.

Kádban történő fürdetés esetén a kutya térdmagasságáig engedjünk vizet a kádba. A víz hőmérséklete körülbelül egyezzen meg az állat testhőmérsékletével, azaz megközelítően 39 °C legyen.

Tegyük a kutyát a kádba, meregessünk rá vizet. Amikor már elég vizes a kutya, samponozzuk be a hátát, majd körülbelül tíz perces munkával egyenletesen oszlassuk el a sampont mindenütt a bundáján. Fontos, hogy az állat pofájára és szájába ne kerüljön samponos víz. Az öblítés alapos legyen (a bundában maradt sampon allergiás reakciót válthat ki).

Finoman nyomkodjuk ki a bundájából a vizet (ne felejtsük el kivenni a füléből a vattát), majd törülközővel folytassuk a szárítgatást. Ha hajszárítót is használunk, ügyeljünk arra, hogy ne forró levegőt fújjunk a kutyára. A fertőzések elkerülése érdekében a fülét vattadarabokkal törölgessük szárazra.

Fontos, hogy a kutyát mindaddig huzatmentes helyen tartsuk, amíg a bundája teljesen meg nem szárad.

A rendszeres fésülés hozzájárul a kutya tisztaságához, megelőzi a szőr összecsomósodását, szép, ápolt hatást mutat!

 

6. Szaporodás

A szaporodás a kutyák esetében elemi ösztön. Őket a fajfenntartás génjei hajtják, nem az összetartozás, az élvezet, az odaadás érzései, vagy a „közös, megtervezett gyermekvállalás”. Így a „szegénykém, de hát az ivartalanítással elvesszük tőle az anyaság örömét”, és egyéb hasonlatos megállapítások teljesen helytelenek. Az sem igaz, hogy a szuka kutyának kell ellenie egyet ivartalanítás előtt. A nők hormonrendszere és szaporodási szervrendszere is teljesen kialakul, nem kell hozzá szülni!

Minden évben kutyák százezreit pusztítjuk el, mert nem áll kellő számú otthon a rendelkezésükre, így a menhelyek és az utcák is tele vannak nem kívánt szaporulatokkal, kiszorítva azokat, akiknek már a menhely is megváltás lenne. (Kb. kétmillió kóbor kutya van az utcákon, a nyomorultul élőkről, akiknek van „gazdájuk”, nem is beszélve.)

Hat év alatt egy kutyapár és leszármazottjai 67000 kutyának adhatnak életet! Egy szuka kutya megszenvedi, ha sokat ellik és szoptat.

Az ivartalanítás előnyei:

A modern állatorvosi felszerelés és gyógyszerek biztonságossá teszik az ivartalanítást!

A tüzelő szuka szagára a környék kan kutyái felbolydulnak, szöknek, ami a kertünkben, de séta közben is zavaró lehet.

Nem kell aggódnunk vemhes szuka kutyánkért, valamint az érkező alomért, hogy miből etetjük őket, lesz-e gazdájuk, a megmaradtakkal mi tévő legyek, stb.

Csökken a daganatos betegségek esélye.

Nem igaz, hogy az ivartalanítás miatt a kutya elhízik.

Kan kutya esetében az ivartalanítás csökkenti a szökési, csavargási, szuka kutya „üldözési” vágyat, valamint vadság és agresszió ellen is szokták alkalmazni.

Segítsd azzal a kutyákat és a menhelyeket, hogy a Te kutyáidat is ivartalaníttatod, valamint terjeszted barátaidnak, ismerőseidnek!

7. Egészség-betegség

Ha a kutyának fényes a szőre, mozgékony, mosolygós, kedves, kiszámítható, mozgékony, lendületes, jó étvággyal és megfelelő mennyiségűt eszik, „jó” állagút és megfelelő színűt pisil és kakil, akkor egészséges.

Ha úgy érezzük, valami nincsen rendben, levert, nem eszik, hasmenése van, sántít, nyüszít, sír, szokatlan dolgokat csinál, elbújik-elmenekül, ne késlekedjünk állatorvoshoz vinni! Sajnos vannak olyan betegségek, aminél akár fél óra is számíthat (babézia)! Nem az a lényeg, hogyha egyet tüsszent, azonnal tömjük antibiotikummal, hanem hogy reálisan, éberen figyeljük és ápoljuk kutyánkat, rendszeresen figyeljük meg az ínyén, hogy van-e vér benne rendesen, vakargassuk át és nézzük meg a kullancsokat, bolhákat, figyeljük meg a székletét, pisijét, van-e elváltozás. Sajnos mi nem értjük az ő nyelvüket, nem tudják nekünk elmondani, ha fáj a torkuk, vagy megrándult a lábuk.

Nem kell halomszámra vásárolni mindenféle „csodaszert”, inkább fektessünk energiát az évi rendszeres oltásba, jó minőségű kullancs (BABÉZIA!) és bolhairtóba, a kiegyensúlyozott étrendbe és mozgásba, törődésbe, szeretetbe. Havi-félévi rendszerességgel vigyük el állatorvoshoz, ahogy pénztárcánk engedi!

 

Oltások:

Kölyök

 

4 hetes

Immunglobulin oltás - nem feltétlenül szükséges

6 hetes

Parvovírus elleni oltás + féreghajtás

(Veszélyeztetett területen Kennelköhögés elleni oltás)

10 nap múlva

Féreghajtás ismétlése

8 hetes

Szopornyica és májgyulladás elleni oltás

10 hetes

Parvovírus és koronavírus elleni oltás

12 hetes

Szopornyica és koronavírus elleni oltás

3 hónapot betöltött

Kötelező veszettség elleni oltás és féreghajtás

6 hónapos

Parvovírus és koronavírus elleni oltás

2 hét múlva

Szopornyica és májgyulladás elleni oltás

9 hónapos

Veszettség elleni oltás + féreghajtás

12 hónapos

Parvovírus és koronavírus elleni oltás

2 hét múlva

Szopornyica és májgyulladás elleni oltás

Félévente ismételni

Féreghajtás

Évente ismételni

Parvovírus és koronavírus elleni oltás

 

Szopornyica és májgyulladás elleni oltás

 

Veszettség elleni oltás

 

(Veszélyeztetett területen: kennelköhögés elleni oltás)

Kullancsfertőzés elleni oltások

Lyme kór ellen

Kullancs-fertőzéses* időszak kezdetekor

 

1 hónap múlva ismét

 

Ezt követően évente emlékeztető oltás

Babesia ellen (Imizol)

Kullancs-fertőzéses* időszakban 4-6 hetente ismételni

Mindkettő ellen

6 hetente cserélt, megfelelő nyakörv vagy szőrre felhordható kullancs riasztó vegyszer alkalmazása

Felnőtt kutyának évente két kötelező védőoltást kell beadatni: a kombináltat és a veszettség ellenit.

A különböző oltások szükségességéről, gyakoriságáról, a betegségekről és tüneteikről kérdezze meg állatorvosát! Pl. azokon a területeken, ahol nincsen kullancs, ott nem szükséges babézia, Lyme-kór ellen oltatni!

 

8. A kiskutya!

A kiskutyák általában három hétig csak szopnak, majd fokozatosan kezdenek el más ételféléket is fogyasztani, míg végül az anyjuk nem engedi már őket szopni.

Ha kiskutyát fogadunk örökbe, az alábbiakra mindenképpen figyeljünk oda:

A kiskutya hasonló az emberbabához. Érzékenyebb, sérülékenyebb mind testileg, mind lelkileg. Sok mindent nem tud, nem ért, nincs félelemérzete, a szagok és a felfedezés élménye még jobban dominálnak mint a gazdihoz való ragaszkodás.

Kiskutya etetése:

A kiskutyát naponta háromszor kell megetetni, minél jobban elosztva a nap folyamán (reggel-délben-este). Reggelire lehet adni egy közepes marék KÖLYÖKKUTYA száraztápot, ebédre és vacsorára pedig főtt rizs+csirkehús+KÖLYÖKKUTYA konzervet. Lehet, hogy ebéd: főtt rizs+csontjáról lefejtett főtt csirkehús, és vacsorára főtt rizs+konzerv. A rizs egészséges és gyomorkímélő, így megfelelő a kiskutyák számára. 3-4 hónapos kortól lehet már porcot is rakni az ételéhez, apróra vágva.

Amíg el nem érkezik a fogváltás ideje (kb fél éves korban a tűhegyes, aprócska fogait rendes, felnőtt fogra váltja), addig csontot nem szabad adni neki, és akkor is csak fokozatosan, előbb puhábbakat, kisebbeket! Valamint a mindenféle jutalomfalatokat, virsliket, párizsikat, „gyeremamiadegykisrántotthusikát” – dolgokat el kell kerülni, a kisbabánkat se tömjük pacalpörkölttel!

Fogváltás után, 6-7 hónapos kortól elegendő a napi kétszeri etetés, reggel-este. Ha már eléri az egy éves kort (szépen kifejlődik minden porcikája, összeáll az egész teste egy nagy, kajla, kifejlett mamlasszá), akkor pedig elegendő a napi egy: este, mindig sétáltatás után!

Fontos tudni, hogy a legtöbb kiskutya nem szobatiszta, idő, amíg megtanulja, hogy nem pisilhet a szoba közepére. Leggyorsabban úgy tanulja meg, ha mindig, rendszeresen levisszük sétálni (naponta 3x), valamint segítség lehet a kutyapelenka (ami nevével ellentétben nem a kutyára felteendő, hanem egy pelenkaszerű anyag, ami a földre letéve vonzó illatot áraszt magából – kutyás áruházakban kapható). Amikor észrevesszük, hogy a lakásba piszkít, mindig finoman szidjuk meg, és mutassuk meg neki, hogy ezt nem szabad, de sose üssük meg, nem célravezető!

Kiskutya fürdetése:

Hideg időben soha ne fürösszük a kutyát a szabadban. Ez különösen érvényes a kölyökkutyákra, amelyek még nem tudják ugyanúgy szabályozni testhőmérsékletüket, mint a felnőtt állatok. A kölykök legalább négy hetesek legyenek, mikor az első fürdőjükre sor kerül. A kiskutyát nem fürdővízben mosdatjuk meg, hanem kiskutyasamponos, nedves kendővel törölgessük át, dörzsöljük meg a szőrét, majd egy másik, nedves törülközővel töröljük ki belőle a sampont. Nagyon vigyázzunk, hogy ne fázzon meg!

Kiskutya nevelése, tanítása:

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is, minél fiatalabb korban kezdünk el valamit, annál fogékonyabb lesz rá, annál könnyebben megtanulja. Kicsi korban rakhatunk már rá pórázt (csak hámmal), taníthatjuk apportírozni, és természetesen okíthatjuk a „házirendre”, de csak finoman, türelmesen.

 

9. És röviden a nevelésről

Bár minden házban, kertben mások a szokások, néhány alapelvet érdemes megemlíteni.

A kutyának legyen helye, mert különben nem tudjuk azt mondani, hogy „menj a helyedre”.

A kutya életében a szereteten és a törődésen túl talán a legfontosabb a rendszeresség, az állandóság érzése. Tartsuk meg a séták és etetés(ek) időpontját!

Ha valamit nem szabad, (pl. az ágyra felmenni, gazdiktól vacsora közben kunyerálni), akkor azt tényleg nem szabad! Ha egyszer felmehet a kanapéra, vagy kap a gazdi tányérjából, legközelebb és akarni fogja, vagy természetesnek veszi. Ő nem érti, hogy most azért volt felengedve, „mertolyannagyonédescukipofa volt”. Ha kerti kutya, akkor senkinél nem szabad bemenni! Nem szép, ha anya beengedi, apa meg nem!

Ha csúnyát csinál (belemegy a virágágyásba, bekakil a lakásba, megtépi a kanapét), tettenérés közben szidjuk meg, röviden, tömören! (Fúj, mit csináltál, nem szabad) A kutyák elsősorban a hangsúlyokat értik, nem a szavakat, pláne nem a hegyi beszédeket! Ha érezzük, hogy valami nincsen rendben, bemegyünk, a kutya csendben fekszik a helyén, és gyermekünk kedvenc játékmacija cafatokban hever a szoba különböző pontjain, akkor nincsen értelme már megszidni, mert hiába mutatunk rá a darabokra, ő azt már nem érti, hogy azért jár a szidás! Adott esetben (pl. lelép a járdáról) rálegyinthetünk az orrára, fejtetőre, de sose üssük meg erőből, vagy rúgjuk meg! A kutyának az orra a legérzékenyebb pontja a hasán, nemi szervén és a farkán kívül, így egy legyintést is egyből érteni fog!

Ha szépet, jót csinál (messziről visszajön séta közben, odaadja a botot, vacsoránk közben egy szóra elmegy a helyére), mindig dicsérjük, simogassuk meg, jutalmazzuk meg egy falat virslivel, jutalomfalattal. Így tudni fogja, hogy legközelebb is érdemes még a legizgalmasabb szagnyomról is visszatérni a gazdihoz.

 

By Cempachi

 

Találatok: 17166