Állatvédelmi törvény

Kategória: Állatvédelmi oktatás
Megjelent: 2014. február 25. kedd
Írta: WebMester

Az alábbiakban a hatályos jogszabályokat tesszük közzé:

 

 

Állatvédelmi oktatás

Kategória: Állatvédelmi oktatás
Megjelent: 2012. augusztus 06. hétfő
Írta: Csaba

Az ÁRVÁCSKA Állatmenhely folyamatos üzemeltetése mellett Egyesületünk még egyéb, az állatvédelemmel kapcsolatos szemléletformáló feladatok ellátását is célul tűzte ki. Ezek egyik legfontosabbika a helyi lakosság állatokkal szembeni magatartásának pozitív irányú fejlesztése - az állatokkal való méltányos bánásmód, a felelősségteljes állattartás szabályainak széleskörű terjesztése, összességében az ember és az állatok helyes viszonyának kommunikálása környezetünkben.

Az állatvédelemre való nevelés során fő célcsoportunk a kisiskolás gyermekek, az ifjúság. Oktatásunk alapgondolata az, hogy az ember mint értelmes lény nemcsak önmagáért, hanem az őt körülvevő  környezetért, az abban élő valamennyi élőlényért, így az állatokért is felelősséggel tartozik. Ennek a gondolatnak a tudatosítása már egészen fiatal, akár óvodás korban is megkezdhető,  a téma akár elméleti, akár gyakorlati felvetése igen népszerű a gyermekek körében.

Konkrét programjaink:

  • Rajzpályázat általános iskolások részére - eddig már két alkalommal, 2007. és 2008. években hirdettünk nyíilvános rajzpályázatot a helyi iskolákban.  A szervezés mindkét alkalommal nagy sikerrel zárult. Alkalmanként csaknem 150 - 200 rajz érkezett a zsűrihez. Évfolyamonként I. - II. - III. helyezést osztottunk a nyerteseknek, akik a díj mellett ajándékot is kaptak. ( előző évi nyertesek listáját ld. a "Rendezvények" alatt )

A pályázatot idén a 2009/2010. tanév öszén hirdetjük meg ismét, a nagy érdeklődésre való tekintettel idén a pályázatot kiterjesztjük a felsőtagozatosokra is. A meghirdetés szeptember első hetében jelenik meg nyilvánosan.

  • Állatvédelmi nyári tábor - a tábor szervezését ugyancsak 2007-ben kezdtük meg első alkalommal. A tábor helyszíne az állatmenhely, ahol 10 - 14 éves gyermekeket oktatunk gyakorlati és elméleti állatvédelemre, az önkéntesség fogalmára és gyaskorlatára. A részvétel idén volt a legsikeresebb, három turnusban alkalmanként 10 fő résztvevővel.

 

Az idei tábor keretében, ismerkedés és tapasztalatszerzés céljából meglátogattuk a veresegyházi Medvemenhelyet és az őrbottyáni Sérült, Öreg Lovak menhelyét.

Még több fotó:          http://gallery.site.hu/u/SZTENDREARVACSKA/Esemenyek/eletkepek/

                                 http://gallery.site.hu/u/SZTENDREARVACSKA/Esemenyek/tabor_001/

  •  Állatvédelmi oktatás iskolákban - az elmúlt időszakban két helyi általános iskolában tartottunk évközben, környezetvédelmi óra keretében sikeres oktatást a felelős állattartásról. Az oktatáshoz hazai ( REX, FABE, stb.) és külföldi ( RSPCA, WSPA, stb. ) tapasztalatokra épülő szemléletes oktatási anyag áll rendelkezésünkre, amely a résztvevő gyerekek interaktív bevonását is lehetővé teszi. Az oktatás során a gyerekek játékos, kötetlen formában megismerkedhetnek a felelős állattartás szabályain keresztül a társként tartott állatok - kutya, cica, stb. - alapvető igényeivel, a leggyakoribb tartási hibákkal, valamint az ember és a társállatok kapcsolatának helyes megítélésével.

 A programban résztvevő kisiskolások több, a témával kapcsolatos foglalkoztató füzetet is kapnak, melynek célja, hogy visszaemlékezzenek a felelős állattartás szabályaira, esetleg otthon is szívesen foglalkozzanak a témával, meséljenek szüleiknek a kötetlen, kellemes hangulatú foglalkozásokról.

Az oktatási program bemutatására, előadására iskolák jelentkezését várjuk a 2012/201a-es tanévben!  Egyesületünk állatvédelmi felelőse a tananyag bemutatása után vállalja az órákon való előadást. Jelentkezni lehet a 06 20 220 0223-as telefonszámon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címeken.

 

Alkategóriák