Az Egyesületről

Kategória: Az Egyesületről Megjelent: 2012. augusztus 01. szerda Írta: Csaba
Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület

Állatvédő Egyesület és Állatmenhely

A Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület lelkes állatbarátok összefogása eredményeképpen alakult 1997-ben. 2002 őszétől közhasznú szervezetként működünk, közhasznú státuszunkat a PM Bíróság 2014-ben hivatalosan is megerősítette.

Működési területünk eredetileg Szentendre és környéke, de szükség esetén függetlenül a telephelytől a Dunakanyar – Pilis Régió egész  területéről fogadunk bajba jutott, gazdátlan állatokat. Tevékenységünk már egyre inkább  kiterjed a Pilisvörösvár -  Üröm – Budakalász – Pomáz – Csobánka -  Szentendre – Pilisszentlászló –  Leányfalu – Szigetmonostor – Tahi – Kisoroszi - Visegrád -  települések által jelzett területekre.

Célkitűzéseink:
 

Az Egyesület 2001. óta ÁRVÁCSKA” néven állat-menhelyet üzemeltet elsősorban kutyák, és cicák részére. Menhelyünkön a befogadott állatok rendezett kennelekben vannak elhelyezve, napi gondozásuk és ellátásuk folyamatos és szakszerű, rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek, az előírt oltásokat hiánytalanul megkapják. Következetesen ivartalanítunk, új gazdához csak ivartalanított és regisztrációs chip-pel ellátott kutyust/cicát adunk örökbe. Az örökbe adott állatok sorsát nyomon követjük.

Menhelyünkön altatás nincs! Kizárólag egészségügyileg nagyon indokolt esetben, végszükség esetén altatunk.

Tevékenységünk pénzügyi finanszírozása:

Az Egyesület szűkös anyagi keretek között működik, állami támogatásban egyáltalán nem, önkormányzati támogatásban esetileg, kis összegben részesül. Vállalkozásunk non-profit szervezet, a menhely megvalósításához és üzemeltetéséhez szükséges pénzeszközöket önkéntes egyéni támogatóktól, a pártoló civil lakosság 1% adó felajánlásából kapjuk, ritka esetben pályázat útján nyerjük.

Az így kapott összeg az állatmenhely egész éves üzemeltetésére sem elég, a szükséges állatorvosi költségeket már egyáltalán nem fedezi.

Kutyák - cicák örökbe adása:

Az örökbe adott kutyának, cicának természetesen nincs ára, de felmerült orvosi költségeinek egy részéhez hozzájárulást kérünk!

Az állatokkal nem kereskedünk, mint ahogy ezt egy állatmenhely sem teszi, de az örökbe fogadónak számítani kell arra, hogy az érintett állat esetében szükségszerűen felmerült állatorvosi költségek mértékéig adományt kérünk ill. fogadunk el. Ilyen költségek a külső-belső parazitamentesítés, a védőoltások, ami kölyök kutyák esetében akár 3- 4 oltás is lehet, a veszettségi oltás, a chip beültetés és regisztráció, az ivartalanítás.

Az így kapott összeg garantálja, hogy a következő bekerült állatkát is hasonló állatorvosi kezelésben tudjuk részesíteni.

 

Szervezet neve:  Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület  KhT.

Címe: 2000. Szentendre, Izbég, Szentlászlói út - külterület

Levelezési cím:  2001. Szentendre, PF. 270.

Adószám: 18675359-1-13

Bírósági nyilv.szám:  2313, 1.Pk.60.256/1997/44.

Bankszámla: B3 (Dunakanyar) Takarékszövetkezet

                         64700076 - 10006234

Képviselő:   Sztakó Jánosné elnök

Mobil:  06 20 571 6502

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Egyesület Vezető Testülete:

Sztakó Jánosné ( Edit)   -   elnök 

Horvát Attiláné (Ria)     -   helyettes

Benkő Istvánné ( Judith )  tag
 
Luliák  Ágnes                     tag
      

Fegyelmi és Etikai Bizottság vezetője:

 Dr. Kovács Zoltán, állatorvos


 

Éves tevékenységi terveink

1.)  Állatmentés, állatvédelem

A sajnálatos szükségletnek megfelelően tovább növekszik az állatmentési és állatvédelmi tevékenység intenzitása, mennyiségi és minőségi értelemben egyaránt.

Mennyiségi növekedés jellemzői:

a.)                Függetlenül a telephelytől, menhelyünk a Dunakanyar – Pilisi Kistérség egész  területéről fogad állatokat. Különösen a téli hónapokban a kutyák napi átlag-létszáma 140 – 150 kutyus, cicáknál ez a szám 100.

b.)               A megnövekedett állatlétszám mellett is minden beteg állatot gyógykezeltetünk, műttetünk, a szükséges oltásokkal ellátunk. A hatékony gyógyításnak köszönhetően igen alacsony az elhalálozás. Minden örökbeadott kutyánkat chip-regisztrációval , szuka kutyákat ivartalanítás után adjuk örökbe.

c.)                Az örökbefogadó gazdák felkutatására szervezett csatornákat alakítunk ki, mind bel-, mind külföldön. A személyes kapcsolattartás mellett internetes honlapon, médiákban, rendezvényeken hirdetünk és keressük az új befogadó családokat.

d.)               Már meglévő kenneljeink folyamatos felújítása, modernizálása révén javítjuk a befogadott állatok elhelyezését, ellátását. Idén az új szabadtéri kutya-futtatók aljazatának szakszerű, beázás mentes kialakítását, az új cica-ház befejezését, a belső kennelek csempézésének folytatását tűztük ki célul.

 Az Egyesületünk által működtetett ÁRVÁCSKA menhely állatvédő, -mentő és ellátó tevékenysége folytán nagyban hozzájárul az érintett településeken az élhető humán környezet javításához, az itt élő lakosság természetes környezetének védelméhez.

Minőségi növekedés jellemzői:

a.)                Következetesen ivartalanítunk – szukákat minden esetben, kanokat kérésre – nemcsak a menhelyen, de anyagi erőnktől függően szeretnénk részleges pénzügyi támogatást nyújtani a lakossági saját állat ivartalanításának műtéti költségeihez. Tervezzük, hogy különféle csatornákon fokozzuk az ivartalanítás szükségességének, hasznosságának kommunikálását a lakosság széles rétegei felé. Az év második felében ivartalanítási akciót hirdetünk meg a helyi lakosság felé, kutyák és cicák vonatkozásában egyaránt.

b.)              Jelenleg már csak „chipp”-pel ellátott kutyát adunk örökbe, ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatjuk.

 

2. ) Állatvédelemre való nevelés

Az állatvédelemre való nevelés során fő célcsoportunk a gyermekek,  az ifjúság.

a.)                Helyi általános iskolákban  osztályonként és félévenként, a környezetvédelmi óra keretén belül,  1-1 interaktív állatvédelmi oktatást megtartását tervezzük.

Az elmúlt nyáron beindítottuk az állatvédelmi nyári tábort a menhelyen, ahol 10 – 14 éves gyermekeket oktattunk elméleti és gyakorlati állatvédelemre, az önkéntesség fogalmára és gyakorlatára. Évente 1 – 1 alkalommal rajzpályázatot hirdetünk a helyi általános iskolák alsó tagozatosai számára, állatvédelmi témában.

b.)               Egyre több nyitott napot, lakossági rendezvényt szervezünk menhelyünkön és a településen. Rendezvényeink célja az állatvédelem népszerűsítése, új örökbefogadó gazdák felkutatása, adomány gyüjtés.

c.)                A még mindig elég széles közömbös réteg megnyerése, tevékenységünk megismertetése, önkéntesek és adományok elengedhetetlen toborzása érdekében folyamatosan erősítjük kapcsolatainkat a helyi és a régiós médiával.  PR-tevékenységünket bel- és külföldön egyaránt erősítjük. Rendszeresen hirdetünk az írott és on-line sajtóban, helyi TV-kben, DM leveleket küldünk ki.

           Aaz angol székhelyű WSPA – World Society for the Protection of Animals – nemzetközi állatvédő szervezet állandó tagja vagyunk.

Találatok: 26976