Közhasznúsági jelentés 2015

1. Szervezet azonosító adatai

Címe:                  2000. Szentendre, Dunakorzó 11/A

1. A tárgyévben végzett alapcél szerinti és közhasznú tevékenységek bemutatása

Egyesületünk a 2015. beszámolási évben is teljesítette minden, az „Alapszabály”-ban rögzített természet- és állatvédelmi célkitűzés alapján vállalt, és az 1% adótámogatás felhasználásával teljesítendő feladatait, melyek:

• IVARTALANÍTÁS, CHIPELÉS - küzdelem az utcai szaporodás, a nem-kívánt szaporodás megfékezéséért

Az Egyesület „ÁRVÁCSKA” néven továbbra is állatmenhelyet üzemeltet elsősorban kutyák/ cicák részére. Menhelyünkön a befogadott állatok rendezett kennelekben vannak elhelyezve, napi gondozásuk és ellátásuk folyamatos és szakszerű, rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek, az előírt oltásokat hiánytalanul megkapják. A menhelyen következetesen ivartalanítunk, minden örökbe adott kutya chip regisztrációval hagyja el a menhelyet.

Az állatmenhelyen altatás továbbra sincs, kizárólag állatorvosilag indokolt és javasolt, menthetetlen egészségromlás esetén. Egészséges kutyák, cicák – örökbefogadás hiányában – nálunk élik le életüket!

• A végzett közhasznú tevékenység részletes bemutatása

• Az állatmenhelyen befogadott, napi átlagban 150 felnőtt- és kölyökkutya és kb. 100 kölyök és felnőtt cica napi ellátása ( meleg étel lefőzése ), tisztán tartásuk, sétáltatásuk, egészségügyi ellátásuk ( gyógykezeltetés, oltások, chippelés, ivartalanítás ). Az éves kiadások meghatározó része az állatorvosi költségek. Ezt indokolja az amúgy is magas állatlétszámon belül a továbbra is jelentős számú kölyök kutya és kölyök cica alom. Az év során ivartalanítási pályázatot nem nyertünk, szűkös anyagi eszközeinkből nem tellett a lakossági ivartalanítás támogatására. Különösen az utcai szaporulat növekedése megállíthatatlan, sem a lakosság, sem pedig a helyi hivatalos vezetés nem érzi feladatának az utcai nemzőképes kutyák-cicák ivartalanítását, ennek megoldása ill. megfinanszírozása is nagyrészt állatvédő egyesületünkre hárul:  ebben az évben az adhat-vonalból elnyert lakossági támogatást ( cca. 104.000.- Ft ) tudtuk költség fedezetként erre a célra felhasználni.
  • Elsődleges feladat emellett az állatok örökbe adásának elősegítése, nevelésük és szocializálásuk, felkészítésük az új életre. Az örökbe fogadható állatok kiajánlása honlapon, fb-oldalon, email üzenetekben, nyílt lakossági rendezvényeken történik. A befogadott, nálunk leadott ill. örökbeadott állatokról tételes nyilvántartást vezetünk. Kutyáink ivartalanítás és chippelés nélkül  nem hagyták el a menhelyet. A kiadott chip-számokról nyilvántartást vezetünk. Megjegyzendő, hogy az örökbefogadás országos szinten és sajnos nálunk is drasztikusan csökken, fokozott hirdetéssel próbáljuk felkutatni a felelős új gazdákat. Állandósult az örökbefogadási hajlandóság erős visszaesése, melynek oka egyértelműen a lakosság pénzügyi helyzetének romlása. Egyre kevesebb kutyát fogadnak örökbe, és egyre többet hoznak vissza, vagy tesznek ki az utcára, így minden igyekezetünk ellenére a kóborállat probléma nemcsak nem csökken, hanem még növekszik is, ezzel veszélyeztetik az emberi élhető környezet fenntartását és további fejlesztését, a környező természetben élő egyéb, fajta tiszta vadállomány tisztaságát ( pl. házi macskák esetében ).

• Az állatmenhely műszaki fenntartása, karbantartása, útjavítás:  kevés pénzből és jelentős önkéntes munka igénybevételével folyamatosan végezzük a kennelek felújítását, karbantartását. Az elmaradt felújítások oka minden esetben az anyagi eszközök hiánya.   Megkezdtük egy 5o m2 alapterületű iroda, öltöző, vizes helységeknek helyet adó épület felépítését, valamint a cica házban kölyök cicák részére egy újabb szoba megépítését. A kezdeti munkálatokat adományokból finanszíroztuk, sajnos a nem elegendő költségfedezet miatt itt is a munka felfüggesztésére kényszerültünk. Továbbra is jellemző, hogy a leginkább szükséges beruházások, kiemelt felújítások a szinte állandó pénzhiány miatt sorban elmaradtak.

• Változatlanul végeztük a környezet- és természetvédelmi szemlélet, ezen belül az állatvédelmi gondolat terjesztését elsősorban az általános és középiskolások körében: állatvédelmi oktatás népszerűsítése helyi általános iskolákban, nyári természet- és állatvédelmi tábor szervezése június/július hónapokban, nyílt lakossági napok szervezése, ünnepi alkalmakon kitelepülés, elsősorban az ivartalanítás szükségességének kommunikálása a lakosság felé.  2014. nyarán újra 3 héten keresztül ismét állatvédelmi nyári tábort szerveztünk, elsősorban a 10 – 14 éves korosztálynak. A tábor teljes ideje alatt 32 gyermek vett részt.  Kiemelt lakossági rendezvényeink közül legsikeresebb a Majális, a Szentendre Éjjel-Nappal kitelepülés  és az Állatok Világnapja voltak.

• ÖSSZEGZÉS:  Az 1% adótámogatásból felajánlott lakossági támogatás – minden igyekezetünk ellenére –  ez évben sem fedezte az egész évi minimális költségvetésünket. A fennmaradt elkerülhetetlen költségeket kölcsönökből, nehezen szerzett támogatóktól, adományokból próbáltuk kifizetni. Állami pénzügyi támogatást változatlanul nem kapunk, helyi önkormányzatunktól az év során  1 Millió Forint gyorssegélyt kaptunk, hogy az állatmenhelyet ne kelljen bezárni pénzhiány miatt.   A helyi Önkormányzat kitartóan és folyamatosan visszautasítja a mellettünk üzemelő Gyepmesteri teleppel való összevonásra vonatkozó szervezeti és finanszírozási javaslatainkat.

Szentendre,  2016-05-31.

www.arvacska.hu

Kapcsolódó dokumentumok (ezek megtekinthetőek és letölthetőek a "Letölthető Dokumentumok" menüpontnál:

- NIOK Alapítvány Adhat vonal elszámolás 2015

- Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról

- A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete