Közhasznúsági jelentés 2014

PK 142. sz. számszaki beszámoló szöveges melléklete
Közhasznúsági szakmai beszámoló 2014

I. Szervezet azonosító adatai

Szervezet neve: Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület KhT.
Címe:               2000. Szentendre, Dunakorzó 11/A
Postafiók:         2001. Szentendre, PF. 270.
Működési engedély száma: 3670-9/2006.
Adószám:         18675359-1-13
Bírósági nyilv.szám: 2313, 1.Pk.60.256/1997/7.
Bankszámla:     Dunakanyar Takarékszövetkezet 64700076 - 10006234
Képviselő:       Sztakó Jánosné elnök
Tfon:             06 20 571 6502

II. A tárgyévben végzett alapcél szerinti és közhasznú tevékenységek bemutatása

Egyesületünk a 2014. beszámolási évben is teljesítette minden, az „Alapszabály”-ban rögzített természet- és állatvédelmi célkitűzés alapján vállalt, és az 1% adótámogatás felhasználásával teljesítendő feladatait, melyek:
• ÁLLATVÉDELMI OKTATÁS - az ifjúság élővilág szeretetére, környezet- és természet/állatvédelemre való nevelése, oktatás, állatvédelmi tábor,
• ÖRÖKBEADÁS – befogadott kutyák,cicák mielőbbi felelős örökbeadása, a kóbor állapot megszüntetése
• IVARTALANÍTÁS, CHIPELÉS - küzdelem az utcai szaporodás, a nem-kívánt szaporodás megfékezéséért

Az Egyesület „ÁRVÁCSKA” néven továbbra is állatmenhelyet üzemeltet elsősorban kutyák/ cicák részére. Menhelyünkön a befogadott állatok rendezett kennelekben vannak elhelyezve, napi gondozásuk és ellátásuk folyamatos és szakszerű, rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek, az előírt oltásokat hiánytalanul megkapják. A menhelyen következetesen ivartalanítunk, minden örökbe adott kutya chip regisztrációval hagyja el a menhelyet. Az állatmenhelyen altatás továbbra sincs, kizárólag állatorvosilag indokolt és javasolt, menthetetlen egészségromlás esetén.

III. A végzett közhasznú tevékenység részletes bemutatása

• Az állatmenhelyen befogadott, napi átlagban 150 felnőtt- és kölyökkutya és kb. 100 kölyök és felnőtt cica napi ellátása ( meleg étel lefőzése ), tisztán tartásuk, sétáltatásuk, egészségügyi ellátásuk ( gyógykezeltetés, oltások, chippelés, ivartalanítás ). Az éves kiadások meghatározó része az állatorvosi költségek. Ezt indokolja az amúgy is magas állatlétszámon belül jelentkező egyre több kölyök kutya és kölyök cica alom. Az év során ivartalanítási pályázatot nem nyertünk, szűkös anyagi eszközeinkből nem tellett a lakossági ivartalanítás támogatására. Különösen az utcai szaporulat növekedése megállíthatatlan, sem a lakosság, sem pedig a helyi hivatalos vezetés nem érzi feladatának az utcai nemzőképes kutyák-cicák ivartalanítását, ennek megoldása ill. megfinanszírozása is nagyrészt állatvédő egyesületünkre hárul, amennyiben erre egyáltalán pénzünk marad.

• Elsődleges feladat emellett az állatok örökbe adásának elősegítése, nevelésük és szocializálásuk, felkészítésük az új életre. Az örökbe fogadható állatok kiajánlása honlapon, fb-oldalon, email üzenetekben, nyílt lakossági rendezvényeken történik. A befogadott, nálunk leadott ill. örökbeadott állatokról tételes nyilvántartást vezetünk. Kutyáink ivartalanítás és chippelés nélkül nem hagyták el a menhelyet. A kiadott chip-számokról nyilvántartást vezetünk.

• Az állatmenhely műszaki fenntartása, karbantartása, útjavítás, folyamatosan végezzük a kennelek felújítását, karbantartását. Az elmaradt felújítások oka minden esetben az anyagi eszközök hiánya. Megkezdtük egy 5o m2 alapterületű iroda, öltöző, vizes helységeknek helyet adó épület felépítését, valamint a cica házban kölyök cicák részére egy újabb szoba megépítését. A kezdeti munkálatokat adományokból finanszíroztuk, sajnos a nem elegendő költségfedezet miatt itt is a munka felfüggesztésére kényszerültünk. Továbbra is jellemző, hogy a leginkább szükséges beruházások, kiemelt felújítások a szinte állandó pénzhiány miatt sorban elmaradtak.

• Változatlanul végeztük a környezet- és természetvédelmi szemlélet, ezen belül az állatvédelmi gondolat terjesztését elsősorban az általános és középiskolások körében: állatvédelmi oktatás népszerűsítése helyi általános iskolákban, irodalmi mese-íróverseny meghirdetése általános iskolás tanulóknak, nyári természet- és állatvédelmi tábor szervezése június/július hónapokban, nyílt lakossági napok szervezése, ünnepi alkalmakon kitelepülés, elsősorban az ivartalanítás szükségességének kommunikálása a lakosság felé. 2014. nyarán újra 3 héten keresztül ismét állatvédelmi nyári tábort szerveztünk és gyerekeknek, elsősorban a 10 – 14 éves korosztálynak. A tábor teljes ideje alatt 32 gyermek vett részt. Kiemelt lakossági rendezvényeink közül legsikeresebb a Majális és az Állatok Világnapja voltak.

• Alap feladatunk megvalósítása, a befogadott állatok örökbeadása egyre nehezebb, részben a lakosság házi állatokkal való telítettsége, másrészt a családok nehezedő pénzügyi helyzete miatt. A felelős és tényleges örökbeadáshoz új kapcsolatok kiépítése állandó, folyamatos szükséglet, hirdetésük a különböző fórumokon, mint facebook, netboard, honlap felületeken, újságokban, nyilvános kitelepüléseken, stb, állandó tevékenységeink közé tartozik. Megjegyzendő, hogy az örökbefogadás országos szinten és sajnos nálunk is drasztikusan csökken, fokozott hirdetéssel próbáljuk felkutatni a felelős új gazdákat. Állandósult az örökbefogadási hajlandóság erős visszaesése, melynek oka egyértelműen a lakosság pénzügyi helyzetének romlása. Egyre kevesebb kutyát fogadnak örökbe, és egyre többet hoznak vissza, vagy tesznek ki az utcára, így minden igyekezetünk ellenére a kóborállat probléma nemcsak nem csökken, hanem még növekszik is, ezzel veszélyeztetik az emberi élhető környezet fenntartását és további fejlesztését, a környező természetben élő egyéb, fajta tiszta vadállomány tisztaságát ( pl. házi macskák esetében ).
Az örökbefogadás tartós visszaesését nemcsak itthon, de német, osztrák és egyéb külföldi partnereinknél is érezzük.

ÖSSZEGZÉS: Az 1% adótámogatásból felajánlott lakossági támogatás – minden igyekezetünk ellenére – továbbra is drasztikusan csökken! Állami pénzügyi támogatást változatlanul nem kapunk, helyi önkormányzatunktól az év során kivételesen 1,1 ezer Forint gyorssegélyt kaptunk, hogy az állatmenhelyet ne kelljen bezárni pénzhiány miatt. A helyi Önkormányzat kitartóan és folyamatosan visszautasítja a mellettünk üzemelő Gyepmesteri teleppel való összevonásra vonatkozó javaslatainkat. Az 1% adótámogatásból a feltétlenül szükséges éves költségvetésnek idén is csak egy része volt fedezhető, a fennmaradt elkerülhetetlen költségeket kölcsönökből, nehezen szerzett támogatóktól, adományokból próbáltuk kifizetni. A megnövekedett állatlétszám nem kis gondot okoz egyrészt pénzügyi finanszírozás, ezen belül az emberi munkaerő szükséglet oldaláról. Ennek ellenére a befogadott állatok napi ellátása, állatorvosi felügyelete, szocializálásuk folyamatos és kielégítő. Az 1% adótámogatás összegének várható további csökkenésével a tevékenység ellehetetlenül! Mint az előző évben, a leírt pénzhiány miatt csak a z állatmenhely fennmaradásához, az állatok méltányos ellátásához szükséges legalapvetőbb feladatokat tudtuk ellátni.

Szentendre, 2015-05-29

www.arvacska.hu

A 2014 -es év Mérlege megtekinthető a "Letölthető Dokumentumok" menüpontban, vagy ide kattintva is megnyitható.