Közhasznúsági jelentés 2013

1. Szervezet azonosító adatai

Címe:                  2000. Szentendre, Dunakorzó 11/A

1. A tárgyévben végzett alapcél szerinti és közhasznú tevékenységek bemutatása

Egyesületünk a 2013. beszámolási évben is teljesítette minden, az „Alapszabály”-ban rögzített természet- és állatvédelmi célkitűzés alapján vállalt és az 1% adótámogatás felhasználásával teljesített feladatát, melyek:

• IVARTALANÍTÁS, CHIPELÉS - küzdelem az utcai szaporodás, a nem-kívánt szaporodás megfékezéséért

Az Egyesület „ÁRVÁCSKA” néven továbbra is állatmenhelyet üzemeltet elsősorban kutyák/ cicák részére. Menhelyünkön a befogadott állatok rendezett kennelekben vannak elhelyezve, napi gondozásuk és ellátásuk folyamatos és szakszerű, rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek, az előírt oltásokat hiánytalanul megkapják. A menhelyen következetesen ivartalanítunk,

1. A végzett közhasznú tevékenység részletes bemutatása

• Az állatmenhelyen befogadott, napi átlagban 150 felnőtt- és kölyökkutya és kb. 100 kölyök és felnőtt cica napi ellátása ( meleg étel lefőzése ), tisztán tartásuk, sétáltatásuk, egészségügyi ellátásuk ( gyógykezeltetés, oltások, chippelés, ivartalanítás ). Elsődleges feladat emellett az állatok örökbe adásának elősegítése, megszervezése, felkészítésük az új életre. A befogadott, nálunk leadott ill. örökbeadott állatokról tételes nyilvántartást vezetünk. Kutyáink ivartalanítás és chippelés nélkül  nem hagyták el a menhelyet. A kiadott chip-számokról nyilvántartást vezetünk.

• Az állatmenhely műszaki fenntartása, karbantartása, útjavítás, folyamatosan végezzük a kennelek felújítását, karbantartását. A menhelyi kenneleken kívül a külső futtatók karbantartása, a kölyök- és cica ház kifutóinak víz elvezetése is megvalósult. Tervezett nagyobb beruházások, kiemelt felújítások  a szinte állandó pénzhiány miatt sorban elmaradtak

• Változatlanul végeztük a környezet- és természetvédelmi szemlélet, ezen belül az állatvédelmi gondolat terjesztését elsősorban az általános és középiskolások körében: állatvédelmi oktatás népszerűsítése helyi általános iskolákban, irodalmi mese-íróverseny meghirdetése általános iskolás tanulóknak, nyári természet- és állatvédelmi tábor szervezése június/július hónapokban, nyílt lakossági napok szervezése, ünnepi alkalmakon kitelepülés, elsősorban az ivartalanítás szükségességének kommunikálása a lakosság felé.  2013. nyarán újra, ezúttal 2 héten keresztül ismét állatvédelmi nyári tábort szerveztünk és gyerekeknek, elsősorban a 10 – 14 éves korosztálynak. A tábor teljes ideje alatt 25 gyermek vett részt.  Kiemelt lakossági rendezvényeket, azok esetleges költségigénye miatt nem tudtunk szervezni, ugyancsak a csökkenő támogatás, az állandó fedezethiány, az elutasított szakmai pályázatok miatt.
  • Alap feladatunk megvalósítása, a befogadott állatok örökbeadása egyre nehezebb, részben a házi állatokkal való telítettség, másrészt a családok nehezedő pénzügyi helyzete miatt. A felelős és tényleges örökbeadáshoz új kapcsolatok kiépítése állandó, folyamatos szükséglet, hirdetésük a különböző fórumokon, mint facebook, netboard, honlap felületeken, újságokban, nyilvános kitelepüléseken, stb, állandó tevékenységeink közé tartozik. Megjegyzendő, hogy az örökbefogadás országos szinten és sajnos nálunk is drasztikusan csökken, fokozott hirdetéssel próbáljuk felkutatni a felelős új gazdákat. Állandósult az örökbefogadási hajlandóság erős visszaesése, melynek oka egyértelműen a lakosság pénzügyi helyzetének romlása. Egyre kevesebb kutyát fogadnak örökbe, és egyre többet hoznak vissza, vagy tesznek ki az utcára, így minden igyekezetünk ellenére a kóborállat probléma nemcsak nem csökken, hanem még növekszik is, ezzel veszélyeztetik az emberi élhető környezet fenntartását és további fejlesztését, a környező természetben élő egyéb, fajta tiszta vadállomány tisztaságát ( pl. házi macskák esetében ).

Az örökbefogadás tartós visszaesését nemcsak itthon, de német, osztrák és egyéb külföldi partnereinknél is érezzük.

• ÖSSZEGZÉS:  Állami vagy helyi kormányzati pénzügyi támogatást változatlanul nem kapunk. A helyi Önkormányzat kitartóan és folyamatosan visszautasítja a mellettünk üzemelő Gyepmesteri teleppel való összevonásra vonatkozó javaslatainkat. Az 1% adótámogatásból a feltétlenül szükséges éves költségvetésnek idén is csak egy része volt fedezhető, a fennmaradt elkerülhetetlen költségeket kölcsönökből, nehezen szerzett támogatóktól, adományokból próbáltuk kifizetni. A megnövekedett állatlétszám nem kis gondot okoz egyrészt pénzügyi finanszírozás, ezen belül az emberi munkaerő szükséglet oldaláról. Ennek ellenére a befogadott állatok napi ellátása, állatorvosi felügyelete, szociális foglalkoztatásuk folyamatos és kielégítő. Az 1% adótámogatás összegének várható további csökkenésével a tevékenység ellehetetlenül! 2013-ban a leírt pénzhiány miatt csak a z állatmenhely fennmaradásához, az állatok méltányos ellátásához szükséges legalapvetőbb feladatokat tudtuk ellátni.

Szentendre,  2014-05-28

A 2013 -es év Mérlege megtekinthető a "Letölthető Dokumentumok" menüpontban, vagy ide kattintva is megnyitható.