Közhasznúsági jelentés 2012

Kategória: Közhasznúsági jelentés Megjelent: 2014. január 05. vasárnap Írta: Csaba

Közhasznúsági szakmai beszámoló 2012

1. I.              Szervezet azonosító adatai

Címe:                  2000. Szentendre, Dunakorzó 11/A

1. II.                A tárgyévben végzett alapcél szerinti és közhasznú tevékenységek bemutatása

Egyesületünk a 2012. beszámolási évben is teljesítette minden, az „Alapszabály”-ban rögzített természet- és állatvédelmi célkitűzés alapján vállalt és az 1% adótámogatás felhasználásával teljesített feladatát, melyek:

• az ÁLLATVÉDELMI TÖRVÉNY betartatása, hivatalos fellépés a rossz bánásmód, éheztetés, állatkínzás ellen,
  • ÁLLATVÉDELMI OKTATÁS - az ifjúság élővilág szeretetére, környezet- és természet/állatvédelemre  való nevelése,
  • IVARTALANÍTÁS,CHIPELÉS - küzdelem az utcai szaporodás, a nem-kívánt szaporodás megfékezéséért érdekében

Az Egyesület „ÁRVÁCSKA” néven állatmenhelyet üzemeltet elsősorban kutyák/ cicák részére. Menhelyünkön a befogadott állatok rendezett kennelekben vannak elhelyezve, napi gondozásuk és ellátásuk folyamatos és szakszerű, rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek, az előírt oltásokat hiánytalanul megkapják. A menhelyen következetesen ivartalanítunk,

1. III.           A végzett közhasznú tevékenység részletes bemutatása

• Az állatmenhelyen befogadott, napi átlagban 150 felnőtt- és kölyökkutya és kb. 100 kölyök és felnőtt cica napi ellátása ( meleg étel lefőzése ), tisztán tartásuk, sétáltatásuk, egészségügyi ellátásuk ( gyógykezeltetés, oltások, chippelés, ivartalanítás ). Elsődleges feladat emellett az állatok örökbe adásának elősegítése, megszervezése, felkészítésük az új életre. A befogadott, nálunk leadott ill. örökbeadott állatokról tételes nyilvántartást vezetünk. Ivartalanítás és chippelés nélkül állataink nem hagyták el a menhelyet. A kiadott chip-számokról nyilvántartást vezetünk.

• Az állatmenhely műszaki fenntartása, karbantartása, útjavítás, folyamatosan végezzük a kennelek felújítását, karbantartását. A menhelyi kenneleken kívül a külső futtatók karbantartása, a kölyök- és cica ház kifutóinak víz elvezetése is megvalósult.

• Változatlanul végeztük a környezet- és természetvédelmi szemlélet, ezen belül az állatvédelmi gondolat terjesztését elsősorban az általános és középiskolások körében: állatvédelmi oktatás helyi általános iskolákban, nyári természet- és állatvédelmi tábor szervezése június/július hónapokban, nyílt lakossági napok szervezése, ünnepi alkalmakon kitelepülés, a természet- és állatvédelem, elsősorban az ivartalanítás szükségességének kommunikálása a lakosság felé.  2012. nyarán  4 héten keresztül ismét állatvédelmi nyári tábort szerveztünk és gyerekeknek, elsősorban a 10 – 14 éves korosztálynak. A tábor teljes ideje alatt 40 gyermek vett részt. ( www.arvacska.hu ) Kirándulást tettünk több alkalommal a veresegyházi Medvemenhelyen. A közeli lovas tanyán a gyerekek idén is lovagolni tanultak, ismerkedtek a lovak természetben, gazdaságban és az ember mellett betöltött szerepében. A természetjárás, a természet résztvevőinek megismerése fontos tevékenység a gyermekek számára. Nem csak a testi, hanem a lelki egészség megőrzését is szolgálja. Az oktatás során sok családot, szülőket és gyermekeket vittünk közelebb a természethez. Együttműködünk a környéken lévő iskolákkal, különféle versenyek meghirdetésével segítjük őket a programok szervezésében, és több esetben szervezünk közös programokat. Nagyon fontos általános iskolás korban megfogni és megnyerni a gyermekeket ezen ügynek.

• Alap feladatunk megvalósítása, a befogadott állatok örökbeadása egyre nehezebb, részben a házi állatokkal való telítettség, másrészt a családok nehezedő pénzügyi helyzete miatt. A felelős és tényleges örökbeadáshoz új kapcsolatok kiépítése állandó, folyamatos szükséglet, hirdetésük a különböző fórumokon, mint facebook, netboard, honlap felületeken, újságokban, nyilvános kitelepüléseken, stb, állandó tevékenységeink közé tartozik. Megjegyzendő, hogy az örökbefogadás országos szinten és sajnos nálunk is drasztikusan csökken, fokozott hirdetéssel próbáljuk felkutatni a felelős új gazdákat. Állandósult az örökbefogadási hajlandóság erős visszaesése, melynek oka egyértelműen a lakosság pénzügyi helyzetének romlása. Egyre kevesebb kutyát fogadnak örökbe, és egyre többet hoznak vissza, vagy tesznek ki az utcára, így minden igyekezetünk ellenére a kóborállat probléma nemcsak nem csökken, hanem még növekszik is, ezzel veszélyeztetik az emberi élhető környezet fenntartását és további fejlesztését, a környező természetben élő egyéb, fajta tiszta vadállomány tisztaságát ( pl. házi macskák esetében ).

Az örökbefogadás tartós visszaesését nemcsak itthon, de német, osztrák és egyéb külföldi partnereinknél is érezzük.

• Az 1% adótámogatásból a feltétlenül szükséges éves költségvetés csak egy része volt fedezhető, a fennmaradt elkerülhetetlen költségeket kölcsönökből, nehezen szerzett támogatóktól, adományokból próbáltuk kifizetni. A megnövekedett állatlétszám nem kis gondot okoz egyrészt pénzügyi finanszírozás, ezen belül az emberi munkaerő szükséglet oldaláról. Ennek ellenére a befogadott állatok napi ellátása, állatorvosi felügyelete, szociális foglalkoztatásuk folyamatos és kielégítő. Az 1% adótámogatás összegének várható további csökkenésével a tevékenység ellehetetlenül!

Szentendre,  2013-05-29

A 2012 -es év Mérlege megtekinthető a "Letölthető Dokumentumok" menüpontban, vagy ide kattintva is megnyitható.