Az Egyesületről - ma - 2019 nyara

Kategória: Az Egyesületről Megjelent: 2012. augusztus 01. szerda Írta: Csaba
Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület

Jó érzés mindannyiunknak látni és olvasni, hogy a bennünket látogató, tevékenységünkkel kapcsolatba kerülő emberek hogyan látják emberi erőfeszítéseinket, állatszeretetünket, felelős elkötelezettségünket és eredményeinket 

-- KÖSZÖNJÜK! --

 

"A szentendrei hegyekben valahol egy picit messzebb a város zajától van egy menhely,aminek leginkább a szíve nagy....

 Az Árvácska Egyesület hosszú évekre visszamenőleg menti már az állatokat, köszönve egy állatszerető lelkes csapat összefogásának még 1997-ben. Ezzel az egyesüléssel próbálva és igyekezve minél megfelelőbb szerető otthont létrehozni és biztosítani a megfáradt lelkű kóbor állatoknak.

 Szorgalmas igyekezetük gyakran nem zökkenőmentes, mivel sokszor nem csak rajtuk múlik a működésük, avagy a fejlődésük. Az, hogy minden menekülő, vérző, vagy éppen gazdátlan állatot befogadjanak, nagy felkészültséget igényel. Elég, ha egy párat megemlítek, az orvosi eszközöktől kezdve, a tiszta kennelek, tápok, itatótálak, gondozók, akik figyelnek rájuk és biztosítják számukra a mindennapos ellátást. A bekerülő állatok elsősorban egy orvosi ellenőrzésen esnek át, mivel minden bekerülő állat hordozhat olyan vírust, baktériumot, amivel veszélyezteti a többi egészségét. Ezek után ivartalanításukról kell haladéktalanul gondoskodni, természetesen ezzel is határt szabva az állomány növekedésének. Oltások, ami minden kutyának és macskának kötelező. Majd biztosítani számukra a  koruknak megfelelő tápot és élelmet.

Messze nagy körzeten belül, szinte az egész Dunakanyarban Ők az egyetlen menhely. Sokan sajnos szépen vissza is élnek a segítő szándékkal, hiszen majdnem minden héten kapnak egy névtelen csomagot. Rendszerint kis cicusokkal érkezik, vagy elárvult kutyakölykökkel. Nagyon nagy felelősség terheli az Árvácska dolgozóit. Azon kívül, hogy felelősségteljesen ellátják az állatokat és gondoskodnak róluk még nem ér véget a történet. Ők a lelkükből adnak egy darabot az állatoknak. Mindenki, aki járt már állatmenhelyen pontosan tudja, ha a kutyák és macskák beszélni tudnának rengeteg szívszorító és fájdalmas történetnek lennénk fültanúja. Sajnos így is látszik némelyik kis állaton milyen hosszú utat tettek már meg kis életük során. Így minden jelentéktelennek tűnő kedvességre, szeretet morzsára is fogékonyak és örülnek akár egy falat kenyér.

Az Árvácska Egyesület célja, hogy az állatmentés mellett, biztos körülményeket biztosítson sajnos egyre nagyobb létszámú és egyre több területet igénylő mentett állatuknak.

Igyekezve közben felkelteni az érdeklődést otthonuk lakói iránt és szerető családot, gazdikat találni számukra gondoskodó atyai szeretettel.

A látogatók, ahogy végig pásztáznak a kennel soron megtekintve közben szemügyre véve annak lakóit érezni fogják, hogy ezek a jelenetek és pillanatok magukért beszélnek. Némelyik kutya csendben alázattal kéri a látogatót vigye magával, némelyik még megfáradhatatlan lelkesedéssel, ugatással találna melegséget adó családra. Érzelmileg nagyon megérintő és egyben szomorú is ez a pillanat.

Ezért is eltökélt szándéka a Szentendrei Árvácska Egyesületnek felhívni az emberek figyelmét:

- a felelősségteljes állattartásra, mely magába foglalná az ivartalanítás fontosságát a leendő elszaporodás ellen

 -az ifjúság állatszeretetének és élővilágának a megbecsülésre tanítása

- a kiszolgáltatott állatok elleni embertelen állatkínzások megszüntetése

Mindezt nagy szerénységgel teszi az egyesület összes tagja, önkénteseket toborozva a különféle segítségekre, így kimondatlanul is bevonva a jó szándékú embereket a menhely világába.

Segítség alatt minden adományt szívesen fogadnak és vesznek át.Akiknek otthon van már kutyája, macskája pontosan tudhatja az állatok ellátása milyen költségekbe kerül, és ez több száz fős állatállománynál milyen számokat rejt.

Természetesen egy működő egyesület életében nem csak az állatok körüli teendők léteznek, az online világ is megkövetel tőlük némi feladatot, nem beszélve a pénzügyi és egyéb adminisztratív teendők fontosságáról. Ez esetben mindenkit szívesen látnak, akinek szíve, kedve, ötlete, végzettsége, tapasztalata, kapcsolat rendszere… ne adj, isten pénze van a rendszeres támogatásukra.

Hiszem, hogy az Árvácska Egyesület messzemenőkig a legnagyszerűbb dolog, ami létre jött Szentendre körzetében, de elég, ha csak bekukkantunk és a hálás állataik szemébe és ez által a szívébe tekintünk.

Mindenre választ kapunk, de főleg arra, hogy mi tartja életben ezt a menhelyet… egyetlen válasz van, a SZÍV!

Segítsünk Nekik!"

( Szöveget írta: Frey Zsuzsanna )


 

 

 

 

 


Állatvédő Egyesület és Állatmenhely

A Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület lelkes állatbarátok összefogása eredményeképpen alakult 1997-ben. 2002 őszétől közhasznú szervezetként működünk, közhasznú státuszunkat a PM Bíróság 2014-ben hivatalosan is megerősítette.

Működési területünk eredetileg Szentendre és környéke, de szükség esetén függetlenül a telephelytől a Dunakanyar – Pilis Régió egész  területéről fogadunk bajba jutott, gazdátlan állatokat. Tevékenységünk már egyre inkább  kiterjed a Pilisvörösvár -  Üröm – Budakalász – Pomáz – Csobánka -  Szentendre – Pilisszentlászló –  Leányfalu – Szigetmonostor – Tahi – Kisoroszi - Visegrád -  települések által jelzett területekre.

Célkitűzéseink:
 

  • az állatvédelmi törvény betartásának előmozdítása, fellépés a rossz bánásmód, éheztetés, állatkínzás ellen,
  • az állattartási kultúra és –felelősség fejlesztése, az ifjúság élővilág szeretetére való nevelése,
  • a kutyák életkörülményeinek javítása, örökbe adásuk ösztönzése,
  • küzdelem az elhagyott, gazdátlan állatok számának csökkentéséért, a túlszaporodás megfékezése ivartalanítással.

Az Egyesület 2001. óta ÁRVÁCSKA” néven állat-menhelyet üzemeltet elsősorban kutyák, és cicák részére. Menhelyünkön a befogadott állatok rendezett kennelekben vannak elhelyezve, napi gondozásuk és ellátásuk folyamatos és szakszerű, rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek, az előírt oltásokat hiánytalanul megkapják. Következetesen ivartalanítunk, új gazdához csak ivartalanított és regisztrációs chip-pel ellátott kutyust/cicát adunk örökbe. Az örökbe adott állatok sorsát nyomon követjük.

Menhelyünkön altatás nincs! Kizárólag egészségügyileg nagyon indokolt esetben, végszükség esetén altatunk.

Tevékenységünk pénzügyi finanszírozása:

Az Egyesület szűkös anyagi keretek között működik, állami támogatásban egyáltalán nem, önkormányzati támogatásban esetileg, kis összegben részesül. Vállalkozásunk non-profit szervezet, a menhely megvalósításához és üzemeltetéséhez szükséges pénzeszközöket önkéntes egyéni támogatóktól, a pártoló civil lakosság 1% adó felajánlásából kapjuk, ritka esetben pályázat útján nyerjük.

Az így kapott összeg az állatmenhely egész éves üzemeltetésére sem elég, a szükséges állatorvosi költségeket már egyáltalán nem fedezi.

Kutyák - cicák örökbe adása:

Az örökbe adott kutyának, cicának természetesen nincs ára, de felmerült orvosi költségeinek egy részéhez hozzájárulást kérünk!

Az állatokkal nem kereskedünk, mint ahogy ezt egy állatmenhely sem teszi, de az örökbe fogadónak számítani kell arra, hogy az érintett állat esetében szükségszerűen felmerült állatorvosi költségek mértékéig adományt kérünk ill. fogadunk el. Ilyen költségek a külső-belső parazitamentesítés, a védőoltások, ami kölyök kutyák esetében akár 3- 4 oltás is lehet, a veszettségi oltás, a chip beültetés és regisztráció, az ivartalanítás.

Az így kapott összeg garantálja, hogy a következő bekerült állatkát is hasonló állatorvosi kezelésben tudjuk részesíteni.

 

Szervezet neve:  Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület  KhT.

Címe: 2000. Szentendre, Izbég, Szentlászlói út - külterület

Levelezési cím:  2001. Szentendre, PF. 270.

Adószám: 18675359-1-13

Bírósági nyilv.szám:  2313, 1.Pk.60.256/1997/44.

Bankszámla: B3 (Dunakanyar) Takarékszövetkezet

                         64700076 - 10006234

Képviselő:   Sztakó Jánosné elnök

Mobil:  06 20 571 6502

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Egyesület Vezető Testülete:

Sztakó Jánosné ( Edit)   -   elnök 

Horvát Attiláné (Ria)     -   helyettes

Benkő Istvánné ( Judith )  tag
 
Luliák  Ágnes                     tag
      

Fegyelmi és Etikai Bizottság vezetője:

 Dr. Kovács Zoltán, állatorvos


 

Éves tevékenységi terveink

1.)  Állatmentés, állatvédelem

A sajnálatos szükségletnek megfelelően tovább növekszik az állatmentési és állatvédelmi tevékenység intenzitása, mennyiségi és minőségi értelemben egyaránt.

Mennyiségi növekedés jellemzői:

a.)                Függetlenül a telephelytől, menhelyünk a Dunakanyar – Pilisi Kistérség egész  területéről fogad állatokat. Különösen a téli hónapokban a kutyák napi átlag-létszáma 140 – 150 kutyus, cicáknál ez a szám 100.

b.)               A megnövekedett állatlétszám mellett is minden beteg állatot gyógykezeltetünk, műttetünk, a szükséges oltásokkal ellátunk. A hatékony gyógyításnak köszönhetően igen alacsony az elhalálozás. Minden örökbeadott kutyánkat chip-regisztrációval , szuka kutyákat ivartalanítás után adjuk örökbe.

c.)                Az örökbefogadó gazdák felkutatására szervezett csatornákat alakítunk ki, mind bel-, mind külföldön. A személyes kapcsolattartás mellett internetes honlapon, médiákban, rendezvényeken hirdetünk és keressük az új befogadó családokat.

d.)               Már meglévő kenneljeink folyamatos felújítása, modernizálása révén javítjuk a befogadott állatok elhelyezését, ellátását. Idén az új szabadtéri kutya-futtatók aljazatának szakszerű, beázás mentes kialakítását, az új cica-ház befejezését, a belső kennelek csempézésének folytatását tűztük ki célul.

 Az Egyesületünk által működtetett ÁRVÁCSKA menhely állatvédő, -mentő és ellátó tevékenysége folytán nagyban hozzájárul az érintett településeken az élhető humán környezet javításához, az itt élő lakosság természetes környezetének védelméhez.

Minőségi növekedés jellemzői:

a.)                Következetesen ivartalanítunk – szukákat minden esetben, kanokat kérésre – nemcsak a menhelyen, de anyagi erőnktől függően szeretnénk részleges pénzügyi támogatást nyújtani a lakossági saját állat ivartalanításának műtéti költségeihez. Tervezzük, hogy különféle csatornákon fokozzuk az ivartalanítás szükségességének, hasznosságának kommunikálását a lakosság széles rétegei felé. Az év második felében ivartalanítási akciót hirdetünk meg a helyi lakosság felé, kutyák és cicák vonatkozásában egyaránt.

b.)              Jelenleg már csak „chipp”-pel ellátott kutyát adunk örökbe, ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatjuk.

 

2. ) Állatvédelemre való nevelés

Az állatvédelemre való nevelés során fő célcsoportunk a gyermekek,  az ifjúság.

a.)                Helyi általános iskolákban  osztályonként és félévenként, a környezetvédelmi óra keretén belül,  1-1 interaktív állatvédelmi oktatást megtartását tervezzük.

Az elmúlt nyáron beindítottuk az állatvédelmi nyári tábort a menhelyen, ahol 10 – 14 éves gyermekeket oktattunk elméleti és gyakorlati állatvédelemre, az önkéntesség fogalmára és gyakorlatára. Évente 1 – 1 alkalommal rajzpályázatot hirdetünk a helyi általános iskolák alsó tagozatosai számára, állatvédelmi témában.

b.)               Egyre több nyitott napot, lakossági rendezvényt szervezünk menhelyünkön és a településen. Rendezvényeink célja az állatvédelem népszerűsítése, új örökbefogadó gazdák felkutatása, adomány gyüjtés.

c.)                A még mindig elég széles közömbös réteg megnyerése, tevékenységünk megismertetése, önkéntesek és adományok elengedhetetlen toborzása érdekében folyamatosan erősítjük kapcsolatainkat a helyi és a régiós médiával.  PR-tevékenységünket bel- és külföldön egyaránt erősítjük. Rendszeresen hirdetünk az írott és on-line sajtóban, helyi TV-kben, DM leveleket küldünk ki.

           Aaz angol székhelyű WSPA – World Society for the Protection of Animals – nemzetközi állatvédő szervezet állandó tagja vagyunk.

 

Találatok: 28882